Ce trebuie să știi despre obiceiurile lui bebe în primul an – PARTEA A II-A

Care-sunt-obiceiurile-micuțului-tău-între-6---12-luni

Într-un articol anterior am discutat despre obiceiurile bebelușului în primele 6 luni de viață. Cât doarme, ce schimbări apar în rutina lui de somn în funcție de vârstă, o dată la cât timp trebuie hrănit sau ce puncte cheie din dezvoltarea lui, atinge în funcție de vârstă. Dacă nu l-ai citit încă, dă click AICI!

În acest articol vom continua cu următoarele 6 luni, până la prima aniversare a lui bebe.

Ești pregătită? Începem:

Luna a șaptea – Micuțul tău doarme tot 15 ore pe zi, însă somnul pe durata nopții poate să dureze între 6 si 11 ore. Dacă alăptezi, micuțul tău trebuie hrănit o dată la 3 până la 4 ore, iar dacă ai ales laptele formulă, „ora mesei” este o dată la 4 până la 6 ore. De asemenea, trebuie să consume între 14 si 28 de grame de alimente solide, într-o zi.  La această vârstă, micuțul tău poate să distingă culorile și să le vadă, poate să stea în picioare și să își susțină greutatea – cu ajutor din partea ta – și începe să imite tot mai des sunetele pe care le aude. Tocmai pentru ca poate să perceapă culorile, atracția principală a vârstei sunt cărțile cu imagini și animații.

Luna a opta în continuare media de ore dormite pe zi se învârte în jur de 15, dar de data asta adoarme pe durata zilei de cel mult 2 ori. Începând cu luna a opta micuțul tău are nevoie de 750-900 calorii/zi din alimente solide sau 400-500 din lapte matern sau formulă. Capacitățile motorii se dezvoltă foarte rapid, așa că bebelușul învață să stea singur în picioare, să își mențină echilibrul și dacă nu a făcut-o deja, începe să meargă de-a bușilea.

Luna a noua – La capitoul ritual de somn, nu sunt schimbări, rămânem tot la aproximativ 15 ore de somn/zim cu două reprize de somn ziua. În schimb, la capitolul alimentație stăm așa: micuțul tău are nevoie de 700 – 900 ml de lapte matern sau formulă pe zi. Cât despre alimentele solide, pot fi introduse de 3 până la 5 ori/zi în meniul lui bebe. Este cucerit de faptul că poate să se miște singur, așa că orice obstacol îi va sta în cale, va încerca să-l depășească, trecând peste el sau ocolindu-l.

Luna a zecea – Numărul de ore dormite/zi începe să scadă și ajungem la o medie de 13 ore de somn din 24 de ore. Numărul de reprize de somn de pe durata zilei rămâne tot la 2. Bebe trebuie hrănit de pe 4-5 ori pe zi cu lapte matern sau formulp, iar cât despre alimentele solide, are nevoie de trei mese și două gustări. Este o perioadă minunată pentru că cel mic începe să înțeleagă și să urmeze instrucțiuni simple. De asemenea, își amintește care sunt jucăriile lui preferate și le diferențiază ușor de celelalte.

Luna a 11-a – În cazul programului de somn nu intervin schimări, totul rămâne la fel, iar la capitolul alimentație, schimbările care intrevin sunt mici – are nevoie de lapte matern sau formulă de 3 până la 5 ori pe zi. Cât despre alimentele solide, trebuie incluse în 3 mese și adaugate între 1 și 3 gustări/zi. De asemenea, știe să stea și să se deplaseze, iar cucu-bau funcționează de minune în continuare.

Luna a 12-a – Rutina de somn rămâne neschimbata. Așa că bebe doarme aproximativ 13 ore/zi și adoarme de două ori pe durata zilei. Începând cu cea de-a 12 lună, micuțul tău are nevoie de 3 mese ce conțin alimente solide și consistente/zi și între 1 și 3 gustări. Cât despre dezvoltare, sunt o mulțime de lucruri de enumerat dar le vom scoate în evidență doar pe următoarele: este foarte posibil să știe să mănânce singur deja, stă în picioare singur, fără ajutor din partea ta pentru cel puțin câteva secunde, reușește să se deplaseze singur câțiva pași, fără suport. De asemenea, începe să vorbească, folosește cuvinte scurte cu silabe repetitive și simple și înțelege comenzile simple. Pentru această vârstă, nu este nimic mai distractiv pentru micuțul tău decât poveștile. Este momentul să te înarmezi cu răbdare și cărți cu povești sau să-ți pui imaginația la lucru pentru că urmează ore de discuție cu micuțul tău.

Cu a 12-a lună încheiem lista obiceiurilor lui bebe în primul an de viață. Te așteaptă o experiență unică și plină de emoții frumoase, bucură-te din plin de ea.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook.



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.