Ce așteptări ar trebui să ai când vine vorba de nașterea la stat

Stem-Cells-Bank-Daca-nasti-la-stat

România de azi se confruntă cu următoarea situație: în maternitățile de stat există o multitudine de protocoale interne, toate diferite. Consecința este că, informațiile de care ai nevoie atunci când rămâi gravidă nu sunt foarte clare. 

Foarte important este să știi care sunt nevoile tale reale care vor face diferența dintre o experiență personală pozitivă sau plină de surprize neplăcute la momentul nașterii. 

Actul medical iese din discuție pentru că, cel puțin teoretic, ar trebui să fie același indiferent de locația unde alegi să naști. 

Mă refer însă la acele beneficii conexe nașterii în sine și anume:

  • condițiile de cazare
  • amabilitatea personalului
  • calitatea alimentelor
  • existența consumabilelor medicale

De obicei, majoritatea nevoilor ți le creezi singură, mai ales dacă urmează să devii mămică pentru prima oară.

Asta se întâmplă fiindcă, ai cu siguranță o prietenă/ rudă care a trecut prin experiența nașterii și care și-a manifestat la un moment dat părerea vis-a-vis de naștere de la stat. 

Dintre nemulțumiri, cele mai des întâlnite situații au fost legate de:

  • timpul alocat discuțiilor 
  • faptul că gravida a născut cu medicul de gardă și nu cu cel care a monitorizat sarcina
  • calitatea prosopului de la baie 
  • a fost nevoie ca tăticul să meargă să cumpere un anume medicament

Situațiile sunt subiective, nivelul de percepție variază de la femeie la femeie, la fel și nivelul de toleranță.

La polul opus, există pacientele care nu dau importanță decât actului medical, astfel că detaliile privind confortul nu este un criteriu de diferențiere a maternităților.

Pentru astfel de gravide, scopul principal este sănătatea lor și a bebelușilor. 

Sunt multe aspecte care justifică neconcordanța între ce ne dorim atunci când ajungem la spital și ce se întâmplă în realitate. 

Și nu pentru că nu ar exista intenție, ci pentru că, de multe ori, se întâmplă ca urgențele să solicite personalul care în mod normal ar fi trebuit să fie și la dispoziția ta. 

Urgențele sunt situații imprevizibile, pe care fiecare spital le gestionează diferit, însă fiecare gravidă este la un moment dat o urgență în timp ce o altă pacientă așteaptă să i se aducă hârtia igienică.

Confortul este relativ, important este sa existe un raport personal-pacient de înțelegere și respect  care, cu bunăvoință, se poate gestiona favorabil de ambele parti.

 O altă necunoscută  apare atunci când pleci spre maternitate și nu știi ce îți este permis să ai în bagajul pentru cazare. 

Săpun? Pijamale? Pansamente sterile? 

Ei bine sunt maternități care permit orice consideri ca ai nevoie, iar altele care dispun de toate câte sunt necesare pentru găzduire. 

De la papuci de unică folosință, până la îmbrăcăminte, veselă, chiar și pastă de dinți. Așa că indicat ar fi să întrebi personalul într-una din vizitele tale la doctor pentru a te asigura că nu te pregătești cu prea multe fiind ulterior nevoită să le pasezi partenerului pentru a le duce acasă.

De asemenea, dacă îți dorești să știi mai multe despre ce înseamnă nașterea ca proces fiziologic, de la ruperea membranelor, travaliu, venirea bebelușului, ar fi bine să te preocupi din timp și să mergi la cursuri de informare Lamaze, consiliere în alăptare, pentru a-ți face o idee despre ce înseamnă nașterea. Iar dacă între timp apar întrebări, nu ezita să le discuți cu medicul ginecolog.

În general, medicii sunt deschiși, iar dacă au timp, discuțiile pot fi chiar interesante.

Indiferent de maternitatea la care alegi să naști este bine să știi că fiecare spital are particularitățile lui, pe care este bine să le cunoști înainte. Ar putea fi criteriu care să facă diferența pentru o naștere fără surprize neplăcute.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.