Ce trebuie să știi despre obiceiurile lui bebe în primul an – PARTEA I

Care-sunt-obiceiurile-micuțului-tău-în-primele-6-luni

Ai ajuns acasă de la maternitate cu bebe și te gândești: „oare cât este normal să doarmă? Ce ar trebui să faca bebe în primele luni de viață? Da, știu că trebuie să doarmă dar e normal să doarmă atât de mult? Oare se trezește prea des? Îl hrănesc prea des?”

Sunt întrebări normale pentru proaspetele mămici, așa că stai liniștită. Este normal să nu cunoști fiecare detaliu din tot ce urmează să se întâmple, așa că nu-ți face griji. Cu siguranță, că ai primit deja o mulțime de sfaturi, diverse și care se contrazic. Nu îți face griji, îți vei da seama pe parcurs despre tot ce trebuie să faci, iar instinctul matern, te va ajuta, cu siguranță.

Pe lângă asta, în acest articol, vrem să îți prezentăm câteva obiceiuri normale pentru bebe, în primele 6 luni de viață. În felul acesta vei știi la ce să te aștepti și ce este sau nu normal pentru o anumită perioadă.

Așadar, să începem:

Nou-născut - în această perioadă, principala activitate a lui bebe este somnul, așa că trebuie să știi că va dormi aproape pe durata întregii zile. Cu toate acestea, se va trezi o dată la două-trei ore pentru alăptare. Așa că, o dată la două-trei ore este „ora mesei” pentru micuțul tău. În această perioadă, de până la o lună, bebelușul este atras de sunete, oglinzi și culori. La această vârstă, singurele modalități de comunicare pe care le cunoaște bebelușul tău sunt: sughițuri, plâns, strănut și „mormăieli”.

Prima lună - bebe a împlinit deja o lună! Ce repede a trecut timpul, așa-i? Trebuie să știi că în această perioadă, cel mic doarme între 15 și 16 ore pe zi, iar programul de „masă” a rămas neschimbat. O dată la două-trei ore trebuie să-l alăptezi. Spre deosebire de primele săptămâni de viață, după prima lună, atenția lui bebe se mută pe fețele oamenilor, care i se par interesante, fiind, totodată mai puțin interesat de jucării. De asemenea, auzul este complet dezvoltat, așa că începe să reacționeze la sunetele care îi sunt familiare. Tot după prima lună, bebe începe să își țină mânuțele strâns în pumn.

Luna a doua - În această perioadă începe să i se formeze obiceiul de somn și să se regleze. Așa că, ușor – ușor, începe să fie mai activ pe durata zilei și să doarmă mai mult pe durata nopții. Programul de alăptare nu suferă modificări nici de data asta. Tot o dată la 2 – 3 ore va avea nevoie să fie hrănit. La două luni, bebe va începe să urmărească obiectele aflate în mișcare, cu privirea. De asemenea, este momentul în care își va ridica singur capul.

Luna a treia - Și de această dată există schimbări la capitolul somn. În această perioadă, bebe doarme aproximativ 15 ore/zi, însă doarme între 5-6 ore doar pe durata nopții, fără întrerupere. Schimbări apar și la capitolul alăptare/hrănire. De data aceasta este „ora mesei” o dată la 3-4 ore. Micuțul crește văzând cu ochii. Asta înseamnă să dezvoltă și noi abilități, obiceiuri. Începând cu a treia lună, bebelușul imită sunete, expresii faciale și mișcări. De asemenea, începe să recunoască fețele familiare.

Luna a patra - Durata somnului rămâne aceeași – aproximativ 15 ore/zi și adoarme de 2-3 ori pe durata zilei. Micuțul trebuie hrănit o dată la 3 până la 5 ore și ar putea fi momentul în care începi să introduci alimente solide în meniul lui. În cea de-a patra lună încep să-i apară dințișorii, iar asta înseamnă că urmează o perioadă mai agitată atât pentru tine, cât și pentru cel mic. Ca obicei nou, micuțul tău se va putea întoarce de le burtică pe spate, singur. Începând au această vârstă, jucăriile încep să-i distraga atenția și să-l mențină ocupat. De asemenea, cucu-bau și fețele amuzante, sunt preferatele lui.

Luna a cincea - Programul de somn al micuțului tău începe să se contureze tot mai bine. În cea de-a 5-a lună, doarme în total tot aproximativ 15 ore/zi, însă de data aceasta între 6 și 8 ore sunt pe durata nopții, iar ziua adoarme de 2 – 3 ori. Programul de hrănire rămâne același o dată la 3 pânp la 5 ore, iar dacă nu ai făcut-o deja, ar trebui să introduci alimente solide în meniul lui. O realizare pentru micuțul tău în această perioadă este că învață să prindă cu ambele mânuțe lucruri, începe să-și coordoneze cât mai bine mișcările.

Luna a șasea - Durata totală de somn rămâne în continuare aproximativ 15 ore/zi, iar pe durata zilei doarme de 2-3 ori. Însă, somnul pe durata nopții devine mai lung și fără întreruperi. De data aceasta, pentru că ai și alimente solide în meniu, „ora mesei” poate să fie o dată la 3 până la 6 ore. De la 6 luni, micuțul tău ar trebui să înceapă să stea singur în șezut. De asemenea, începe să răspundă și să fie interesat de jucăriile cu texturi diferite sau instrumente muzicale și chiar jucării care scot sunete.

Acestea sunt principalele obiceiuri ale micuțului în primele 6 luni de viață. Într-un articol viitor vom discuta despre obiceiurile lui bebe de la 6 luni la prima aniversare.

Trebuie să știi însă că este normal să existe diferențe. Este posibil ca micuțul tău să aibă nopți întregi în care nu doarme, sau zile în care nu mănâncă o dată la 3 ore. Dacă nu observi alte indicii care te-ar putea duce cu gândul că ceva este rău, atunci poți sta liniștită. Este normal. Însă dacă acest comportament este însoțit de alte schimbări bruște sau vine însoțit cu reacții noi, atunci ar fi bine să te adresezi unul specialist.

Bucură-te din plin de primele luni alături de bebe. Sunt o experiență unică pe care nu vei putea să o repeți niciodată, iar timpul trece văzând cu ochii și bebele tău crește într-un ritm alert. Așa că, nu rata momentele frumoase și bucură-te de această schimbare minunată din viața ta.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.