Sfaturi pentru primul trimestru de sarcină

Sfaturi-pentru-primul-trimestru-de-sarcină

După ce ai aflat frumoasa veste, un val de bucurie și emoții te-a cuprins. Acum, după ce „apele s-au liniștit” puțin, este momentul să treci pe listă câteva lucruri importante pe care trebuie să le faci în această perioadă. Înainte de a-ți înnoi garderoba, este nevoie să îți faci o programare la medicul de specialitate pentru a afla dacă totul este în regulă și pentru a fi sub observație. Aceste controale vor fi repetate periodic, atât pentru siguranța ta, cât și a micuțului tău.

Lucrul cel mai important de care trebuie să ai grijă pe întreaga perioadă este sănătatea ta și, implicit, a micuțului tău.

După ce ai fost în vizită la medic și ai aflat că totul este în regulă, poți să începi să te gândești cui și când dai frumoasa veste. Trebuie doar să ții cont de faptul că în primele trei luni, riscul de a pierde sarcina este ridicat, așa că ai puțină răbdare până să-i anunți pe toți cunoscuții despre acest lucru. În tot acest timp poți să te gândești la lucruri precum:

- cum le vei da vestea părinților, familiei, prietenilor;
– vei continua să lucrezi sau îți vei da demisia;
– cum și când îți vei anunța angajatorul că ești însărcinată.

Vei avea timp să pui toate aceste aspecte la punct împreună cu partenerul tău.

Cum te simți în această perioadă? Probabil că, la fel ca majoritatea femeilor însărcinate, ești obosită și puțin amețită. Știi de unde vine această stare de oboseală constantă? Din cauză că organismul tău folosește o bună parte din energia pe care o ai pentru a-i „construi” micuțului tău „o casă” primitoare, în care va sta timp de 9 luni. Așa că îți recomandăm să asculți semnele pe care corpul tău ți le transmite și să:

- să dormi cât mai mult, atât în timpul weekend-ului, cât și după ce ajungi acasă de la lucru;
– să nu te agiți foarte mult cu treburile pe care trebuie să le rezolvi;
– stai cât mai mult cu picioarele ridicate;
– renunță la treburile casnice (gătit, curățenie) și roagă o persoană apropiată să te ajute cu ele.

Nu-ți face griji, în cel de-al doilea trimestru și în al treilea parțial, vei avea suficientă energie și vei putea să faci din nou lucruruile la care ai renunțat pentru o scurtă perioadă de timp.

Tot în primul trimestru este posibil să te „viziteze” grețurile matinale. Există posibilitatea să nu te întâlnești cu ele deloc, sau să te viziteze pentru perioade scurte, oricare ar fi situația, nu trebuie să te îngrijorezi, este normal să se întâmple.

Ce poți să faci dacă totuși ai grețuri matinale?

- ia gustări pe întreaga durată a zilei, cantități mici și des, pentru ca niciodată să nu îți fie stomacul foarte plin sau să îți fie foarte foame;
– evită preparatele grase, foarte condimentate sau cele al căror miros te deranjează;
– consumă mai mulți carbohidrați (cartofi copți, orez, sau pâine prăjită).

Bineînțeles că atât în primul trimestru, cât și pe întreaga perioadă a sarcinii, trebuie să ai grijă la alimentație pentru că are impact nu doar asupra sănătății tale, dar îl poate afecta și pe bebe. Așadar îți recomandăm să adopți o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și nutrienți.

Dacă ți-au fost de folos informațiile din acest articol, distribuie-l pe Facebook, pentru a le inspira și pe prietenele tale!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.