Cum să ai grijă de relația cu partenerul tău pe durata sarcinii

Stem-Cells-Bank-Thumbnai---Cuplu-sarcina

Ai aflat că urmează să devii mămică și tot timpul te gândești cu emoție și bucurie la momentul în care îl vei ține pentru prima oară pe bebe în brațe. Noua experiență pe care o trăiești poate să te copleșească uneori și să-i oferi tot timpul și atenția ta. Fiind suprinsă de frumusețea și provocările acestei experiențe, există riscul să neglijezi relația pe care o ai cu partenerul tău.

Este destul de des întâlnită situația în care relația de cuplu are de suferit, începând cu durata sarcinii și continuând cu perioada de după apariția lui bebe. Nu este obligatoriu să se întâmple asta și dacă ai reușit să găsești echilibrul și să nu neglijezi relația pe care o ai cu partenerul tău, felicitări. Însă, sunt multe situații în care relația de cuplu este pusă pe locul doi și are de suferit.

Este important să nu uiți că nu doar tu trăiești o experiență nouă. Și în viața partenerului tău apar schimbări. De la stilul de viață, la obiectele pe care trebuie să le cumpere și grija pe care ți-o poartă. Lista cu schimbările din viața partenerului poate continua și probabil că deja ți-ai dat seama care ar mai fi schimbările din viața lui.

Care crezi că va fi cea mai importantă relație a ta în momentul în care vei deveni mămică? Probabil te gândești că cea pe care o vei avea cu bebelușul însă, cea mai importantă va fi cea cu partenerul tău.

Atât tu, cât și el, veți avea nevoie de sprijin reciproc. Amândoi veți trece prin schimbări importante încă din primul moment ca proaspeți părinți: va trebui să aveți grijă și de bebe, fiecare în felul lui.

Pe lângă asta, copilul va crește și va ajunge să fie pe picioarele lui, își va începe viața de adult și veți rămâne tot voi doi. Acesta este încă un motiv pentru care este bine să aveți grijă amandoi de relația vosatră de cuplu și să încercați să nu o neglijați.

Dar până la apariția lui bebe sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a păstra o relație bună cu partenerul tău. Primul lucru pe care poți să îl faci sau să îl faceți amândoi este să vă gândiți din nou la voi ca la un cuplu si nu ca la un cuplu de viitori părinți.

Cu siguranță că vei dori să acorzi multă atenție sarcinii și bebelușului și ar trebui să faci asta cât timp nu pui pe locul doi relația de cuplu cu partenerul tău. Trebuie să fii conștientă că bebelușul nu trebuie să intervină și să fie o piedică în relația voastră de cuplu, ba din contră, să o întărească.

Ce poți să faci ca să vă bucurați amândoi de o relație de cuplu bună pe durata celor nouă luni de sarcină?

Stabiliți o zi pe săptămână în care câteva ore să vi le dedicați vouă și relației voastre – nu trebuie să fie nimic ieșit din comun. Poate să fie o ieșire la un restaurant pentru cină sau o plimbare prin parc, timp în care să discutați despre voi. Acum poate să fie momentul perfect pentru a începe un nou obicei de cuplu pe care să-l păstrați și după apariția lui bebe. Gândiți-vă la această zi ca la o zi în care aveți întâlnire unul cu celălalt.

Fii spontană – este adevărat că nu ai nevoie de niciun motiv anume ca să-i arăți dragostea și aprecierea partenerului de viață. Așa că, suprinde-l cu gesturi mici și pline de afecțiune. Amintește-ți cum te comportai în prima perioadă a relației voastre și adu în prezent câteva dintre gesturile pe care le făceai. Îl vei suprinde plăcut, cu siguranță.

Stabilește un echilibru între treburile care au legătură cu bebe și răsfățul în cuplu – sună dificil însă nu este deloc. Cum poți face asta? Spre exemplu, trebuie să cumpărați diverse obiecte pentru camera lui bebe. După cumpărături puteți să mergeți la un film sau la o cină în oraș. În felul acesta îmbinați utilul cu plăcutul – treburile se rezolvă și relația de cuplu nu are de suferit.

Comunicați – iar la acest capitol nu intră mesajele sau apelurile pe care i le dai întrebându-l dacă a rezolvat ceva din treburile pe care le avea de făcut pe ziua respectivă. Spre exemplu, comunicare nu înseamnă că-l suni să-l întrebi dacă a cumpărat vopseaua pentru camera lui bebe și că peste alte 5 minute îl suni din nou să vezi dacă a luat tot de pe lista de cumpărături.

Comunicarea este foarte importantă pentru cupluri, mai ales pe perioada sarcinii, atunci când lucrurile între parteneri se pot schimba foarte repede. Discutați despre schimbările care apar, despre stările pe care le trăiți, despre ce ați vrea să se întâmple, care sunt așteptările vostre de la relația de cuplu atât în perioada sarcinii, cât și după sarcină. Este important să comunicați despre voi și relația voastră și nu despre treburile pe care le aveți de făcut. Încercați să creați un nou obicei de care să vă țineți împreună și după apariția lui bebe.

Organizează o mini-vacanță pentru voi doi – este o metodă perfectă de a întări relația de cuplu. O priveliște nouă, un nou oraș, o nouă experiență pentru voi doi. Din când în când sunt recomandate aceste escapade romantice chiar și după apariția lui bebe. Însă acum, pe durata celor nouă luni de sarcină, vă poate ajuta și mai mult o evadare din cotidian pentru câteva zile. Dacă mini-vacanța pe care o plănuiești pentru voi doi include zborul cu avionul, ar trebui să consulți medicul de specialitate înainte de plecare pentru a afla dacă este totul în regulă pentru stadiu sarcinii în care te afli.

Orice gest micuț de atenție și plin de afecțiune poate să însemne foarte mult pentru relația voastră de cuplu pe durata celor nouă luni de sarcină. Așa că, fă ce îți stă în putință și nu pune pe locul doi relația pe care o ai cu partenerul tău. Trebuie să vă oferiți înțelegere și suport pentru că amândoi treceți printr-o experiență nouă în care puteți să vă simțiți copleșiți. Iar sprijinul și suportul unei persoane dragi este, de fiecare dată, exact ce avem nevoie.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook!



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.