3 situații în care proaspetele mămici se învinovățesc

Stem-Cells-Bank-Thumbnai---Experienta-mamaica

Atunci când devii mămică pentru prima oară, faci primii pași într-o lume pe care nu o cunoști decât din povești și articolele sau cărțile citite pe durata sarcinii.

Probabil că încă din prima clipă ți-ai dat seama că nu este totul chiar așa cum te-ai așteptat și cum ai plănuit să fie. Pentru că te-ai gândit cu siguranță de sute de ori la cum o să fie și ai făcut planul de zeci de ori.

Supriză – socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Acest vechi proverb românesc se potrivește de minune și în situația aceasta.

Tocmai din aceasta cauză apar și momentele în care te invinovățești pentru anumite lucruri sau situații.

Trebuie să știi încă de la începutul că ceea ce urmează să îți prezentăm în continuare sunt situații foarte des întâlnite la femeile care sunt mămici de o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea este necesar și recomandat să te relaxezi și să nu te invinovățești pentru tot ce se înâmplă și, în schimb, să ai încredere în instinctele tale de mamă.

Dar să revenim la subiect. Una dintre întrebările care vin la pachet cu vina este următoarea: De ce nu mă bucur de fiecare moment din noua experiență, cea de mămică?

În această situație vina vine din cauza așteptărilor pe care ți le-ai creat și a imaginii despre mame în general pe care o ai. Probabil că te gândești că o mamă trebuie să nu fie egoistă, să fie mereu disponibilă și grijulie, să se gândească mai mult la ceilalți decât la ea și pare copleșitor în momentul în care nu reușești să le faci pe toate așa cum ți-ai închipuit. Chiar dacă îți adori și iubești bebelușul, este posibil să te copleșească toate lucrurile pe care trebuie să le faci zilnic din postura de mămică.

Spre exemplu, sunt mămici care se simt vinovate pentru că se bucură din plin de momentele în care bebelușul doarme sau că își iau puțin timp pentru ele, timp în care fac activități care nu au legătură directă cu viața de mămică. Însă, nu este greșit să îți faci timp și pentru tine, măcar câteva minute pe zi în care să ai grijă de tine, efectiv. Chiar dacă poate să pară lipsit de sens, te ajută să faci față acestei provocări și experiențe noi. Îți vei lua energia și relaxarea de care ai nevoie pentru restul lucrurilor pe care trebuie să le faci.

„Oare fac totul bine pentru bebelușul meu? Alegerile pe care le-am făcut sunt cele potrivite?” – încă un gând care le face pe mămici să se simtă vinovate și să pună presiune pe ele. De ce se întâmplă acest lucru? Din cauză că avem la un click distanță rezolvarea la orice problemă. Ideea este că dacă facem o căutare mai amănunțită s-ar putea să găsim mai multe rezolvări pentru aceeași problemă și aici intervine sentimentul de vină și întrebările de nesiguranță de după.

„Cât timp ar trebui să-l alăptez pe bebe? Dacă îi fac mai mult rău lăsându-l să plângă? Dacă nu îi ofer suficientă atenție? Dacă îi este foame și nu îmi dau seama? Dacă îl doare ceva și nu știu cum să îl ajut?” și lista poate continua. Toate aceste întrebări și multe altele fac parte din categoria principala: „Dacă nu fac totul bine ca mama?”. Trebuie să știi că nu există o formulă exactă care să te ajute să fii mămică. Vei învăța pe parcurs și vei știi ce este bine și ce nu pentru bebelușul tău. Așa că ai încredere în alegerile pe care le faci și fii conștientă că mereu vei face tot ce îți stă în putința pentru binele bebelușului tău.

„Nu sunt o mamă perfectă” – o altă situație pentru care mămicile se simt vinovate. De cele mai multe ori această vină pornește din cauză că nu reșești să faci toate lucrurile pe care le-ai plănuit pentru o zi cu bebe. Spre exemplu, nu ai apucat să gătești și a trebuit să comanzi pizza din nou. Sau nu ai făcut curat în casă din cauză că majoritatea timpului ți l-ai petrecut având grijă de bebe, iar atunci când dormea, ai ațipit alături de el.

Cumva, asta înseamnă să fii mamă – să-i oferi micuțului tău toată grija și atenția de care are nevoie, indiferent dacă nu ai apucat să speli haine astăzi sau nu ai spălat vasele ce au rămas de la prânz. Acestea sunt lucruri la care te pot ajuta și apropiații, dar legătura emoțională care se formează între tine și bebelușul tău în această perioadă este foarte puternică și are un rol important în relația pe care o vei avea cu el în viitor. Așa că, nu te mai învinovăți că ai chiuveta plină de vase, coșul de rufe umplut până la refuz sau praf pe mobilă. Faci deja ce este cel mai important: ai grijă de micuțul tău cum știi tu mai bine, iar asta contează.

Ce este foarte important: nu pune presiune pe tine și bucură-te din plin de experiența de mămică. Vine la pachet cu provocări și momente frumoase, iar tu le vei face față indiferent de situație.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe pagina ta de Facebook!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.