Bebelușii nu se nasc cu un sistem imunitar complet dezvoltat. Se dezvoltă de-a lungul vieții pe măsură ce sunt expuși la diferiți germeni care pot provoca boli. Mai jos, vom acoperi cronologia dezvoltării sistemului imunitar al copilului și vom oferi sfaturi despre cum părinții pot ajuta la întărirea sistemului imunitar al copilului lor.
Când este complet dezvoltat sistemul imunitar al bebelușului?
Sistemul imunitar al bebelușului nu se maturizează până la vârsta cuprinsă între două și trei luni. Pentru protecție imediată, anticorpii mamei sunt împărtășiți cu sugarul prin placentă, imediat după naștere și prin alăptare. În primele luni, sistemul lor imunitar – în special imunitatea mediată celular – devine mai dezvoltat. Acest lucru este foarte important pentru a ajuta copilul să lupte împotriva virușilor.
Sfaturi pentru a întări sistemul imunitar al bebelușului
De fiecare dată când copilul tău se îmbolnăvește, el dezvoltă noi anticorpi care îl vor proteja în viitor. Iată câteva lucruri pe care le puteți face între timp pentru a vă proteja copilul și pentru a-și întări sistemul imunitar în primele luni de viață:
Alăptarea. Laptele matern conține multe elemente care susțin sistemul imunitar al bebelușului, cum ar fi proteine, grăsimi, zaharuri și anticorpi și probiotice. Când o mamă este expusă la germeni, ea dezvoltă anticorpi pentru a o ajuta să lupte împotriva infecției. Acești anticorpi sunt transmise copilului în laptele matern.
Vaccinare. Vaccinarea copiilor este cea mai sigură și eficientă modalitate de a-i proteja împotriva bolilor grave. Vaccinarea provoacă un răspuns imun în același mod în care ar face-o un virus sau o bacterie. Dacă bebelușul intră în contact cu boala reală în viitor, sistemul său imunitar va recunoaște germenul și va lupta împotriva bolii sau va preveni complicațiile grave.
Alimentația si suplimente. În cele mai multe cazuri, laptele matern și formula furnizează toate vitaminele și nutrienții de care are nevoie bebelușul tău. Suplimentele suplimentare nu sunt recomandate pentru bebeluși. Luarea de antibiotice poate ucide unele dintre bacteriile intestinale care sunt importante pentru imunitate. Probioticele sunt adesea recomandate ca o modalitate de a-și spori imunitatea după ce au luat antibiotice.
Expuneri externe limitate. Nu-ți poți ține copilul într-o bula de protecție în primele șase luni de viață, dar îi poți limita contactul cu alte persoane. Rugați întotdeauna vizitatorii să se spele pe mâini înainte de a vă atinge copilul. În primele două luni, este important să se limiteze expunerea cât mai mult posibil, deoarece bebelușii pot lua viruși de la oameni care nu știu că sunt încă contagioși.
Sănătatea copilului tău este cea mai importantă. Cum ar fi să i-o poți asigura și după naștere? Acest lucru este posibil prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman, care se pot diferenția în alte tipuri de celule cu rol în regenerarea la nivel tisular. Stem Cells Bank vine în sprijinul tău. Consultanții noștri îți stau la dispoziție atât telefonic, cât și pentru a stabili o întâlnire în care să afli mai multe informații despre posibilitățile de recoltare a celulelor stem și despre opțiunile de stocare, în așa fel încât tu să poți lua cea mai sigură decizie fiind informată corect despre aceste aspecte.