Ce NU știai despre vergeturi în sarcină

Stem-Cells-Bank-Vergeturi

Ești însărcinată și te-au preocupat întotdeauna frumusețea și suplețea pielii tale?

Iată ce este bine să știi despre vergeturi.

Pielea este un tip de țesut cu capacități nebănuite de adaptare. 

Fiind formată din trei straturi și având în compoziție fibre de colagen și elastină, pielea se poate întinde ca un elastic.

În anumite situații, fibrele de elastină se întind atât de mult încât se pot rupe. Apare un microtraumatism tisular care se numește striu sau în termeni populari, vergetură.

În sarcină, se intensifică incidența apariției vergeturilor datorită creșterii în volum a uterului care proiectează abdomenul spre înainte și forțează toate țesuturile adiacente zonei abdominale –  inclusiv pielea.

Este afectat în special stratul II al pielii acolo unde este găzduită și elastina. Elastina este răspunzătoare pentru flexibilitatea pielii.

Aproximativ 75 – 90% dintre gravide fac vergeturi cu prevalență mai mare începând cu luna a VI-a de sarcină.

Probabil ai încercat și tu deja nenumărate produse cosmetice pentru a preveni sau a combate vergeturile. 

Produsul cosmetic, un instrument eficient pentru vergeturi?

Cu siguranță ai fost tentată până acum să cumperi produse cosmetice, cu gândul că ai putea să-ți protejezi pielea.

Însă este bine să știi că bagajul genetic este factorul determinant în apariția vergeturilor. 

Deci produsul cosmetic nu face mare lucru. 

Cu atât mai mult, cu cât fibrele de elastină se află în al doilea strat al pielii, o zonă puternic vascularizată, care găzduiește mai multe formațiuni anatomice. 

Derma, așa cum i se mai spune științific, nu poate asimila în totalitate produsul cosmetic, din cauza barierei impermeabile cu rol de protecție și de selecție a produselor chimice care vin din exterior.

Chiar și așa, specialiștii spun că produsul cosmetic nu ar face diferența pentru că principala cauză a apariției vergeturilor este genetică.

Poate nu de puține ori ai observat gravide plinuțe care nu au striuri dar gravide skinny care fac vergeturi fără sa fie supraponderale.

Sfaturi pentru a ține sub control apariția vergeturilor

Greutatea

Cu cât te străduiești mai mult să menții greutatea în parametrii specifici sarcinii, cu atât vei ține sub control sinteza țesutului adipos care face ca pielea să se întindă progresiv.

Hidratarea

Se pare că echilibrul hidric face ca procesele metabolice de la nivel celular să prevină ruptura fibrelor de elastină care sunt defapt motivul apariției vergeturilor.

Vergeturile nu cauzează probleme de sănătate ci doar neplăceri estetice.

Le poți identifica ușor prin colorația specifică, inițial roșu – violacee, ulterior devenind alb- sidefate.

Oricum ar fi, și oricâte vergeturi ai avea, gândește-te mereu că e normal ca ele să apară. În fond, corpul tău trece prin nenumărate schimbări. 

Dar nimic nu se va compara vreodată cu sentimentul de iubire și de împlinire pe care le vei simți când îl vei strânge prima oară în brațe pe cel mic. 

Sarcină ușoară!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.