Care sunt motivele pentru care uneori amorțesc degetele în sarcină?

Stem-Cells-Bank-Degete-amortite

Se întâmplă adesea ca multe schimbări ce apar în sarcină să ți se pară nefirești și să te surprindă uneori neplăcut. 

De exemplu, deseori se întâmplă ca degetele de la mână să amorțească iar cel mai evident moment când devii conștientă este atunci când vrei să apuci lucruri. 

Degetele implicate sunt degetul mare, arătător și mijlociu. Fără degetul mare, orice intenție de a strânge, scrie sau pipăi este dificilă.

Care este fenomenul?

Începând cu trimestrul II de sarcină, organismul începe să rețină limfă și apare edemul

Edemul se manifestă sub formă de umflături ale mâinilor și picioarelor. 

Cele mai afectate sunt gleznele și încheieturile mâinilor. Multe femei ajung să poarte cu un număr mai mare la picior sau să renunțe la accesorii precum verigheta, inele, etc.

Senzația de presiune în extremități poate fi deseori îngrijorătoare datorită efectelor neurologice pe care le produce la nivelul mâinilor. Afecțiunea se numește „sindromul de tunel carpian”. 

Ce este “sindromul de tunel carpian”?

Această afecțiune este de natură mecanică, adică limfa care se instalează în articulația pumnului sub formă de stază inundă tunelul carpian care găzduiește nervul median.

Acest nerv controlează activitatea musculară a degetelor I, II, III, implicate în majoritatea mișcărilor pe care le face mâna.

Astfel că multe gravide se confruntă cu disconfortul produs de amorțirea (paresteziA) degetelor.

În cazuri mai grave sunt situații în care mișcarea de strânsoarea mâinii este imposibilă.

Dacă nervul este în compresie, practic mușchii nu pot executa mișcările mâinii. Pot apărea ușoare atrofii musculare care dispar complet după naștere.

Cum se tratează amorțirea degetelor?

Din păcate sindromul de tunel carpian nu poate fi tratat în sarcină  din pricina cauzei mecanice produsă de limfă. 

Astfel că medicul indică masajul ușor al încheieturii mâinii și a degetelor pentru a favoriza diminuarea edemului. 

De asemenea, exercițiile de flexie, extensie, pronație, supinație dar și mișcări ale degetelor pot combate semnificativ simptomele de amorțire sau durere.

Vestea bună este că, după naștere sindromul de tunel carpian regresează spontan imediat ce edemul dispare. 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.