Există tratament pentru trombofilie în timpul sarcinii care să nu afecteze fătul?

Stem-Cells-Bank-Trombofilie-2

Boala tromboembolică este o probelmă majoră de sănătate, cu repercursiuni severe și risc vital, dar care se poate preveni.

De aceea, riscul tromboembolic trebuie evaluat individual, pentru toate pacientele aflate la prima consultație prenatală, deoarece sarcina crește riscul trombotic de 5-10 ori.

Standardizarea conduitei terapeutice trebuie să fie într-o continuă dinamică între medicul obstetrician, hematolog și anestezist.

Analiza Cochrane a concluzionat că heparina cu greutate moleculara mică determină mai puține reacții adverse locale, alergice sau de sângerare și mai puține pierderi fetale.

Recomandarea optimă a heparinoterapiei trebuie să țină cont de:

-        Istoricul personal, ereditar sau dobândit de boala tromboembolică (factori unici sau combinații de factori)

-        Istoricul familial

Monitorizarea maternă constă în evaluarea hematologică seriată, pe parcursul sarcinii și în lauzia imediată.

Monitorizarea fetală este recomandată la un interval de 4-6 săptămâni, începând cu săptămânile 18-20 de amenoree, pentru a evalua ecografic creșterea fetală, volumul de lichid amniotic și parametrii Doppler.

Atunci când situația obstetricală o permite, recomandarea este nașterea pe cale naturală. Medicul curant trebuie să planifice nașterea prin inducerea travaliului la vârsta gestatională de 39-39+6  săptămâni, astfel încât să poată întrerupă anticoagularea cu 12-24 ore înainte.

Operația cezariană crește riscul de boala tromboembolică.

Studiile clinice au demonstrat faptul că heparina cu greutate moleculara mică este sigură în cursul alăptării.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook!

Dr. Mihaela Steriu

medlife-med-mihaela-steriuCompletează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.