Al doilea pacient vindecat complet de HIV cu ajutorul celulelor stem

Stem-Cells-Bank-Thumbnai---Pacienti-HIV

În urmă cu 10 ani, lumea medicală a fost impresionată de un caz care a deschis noi drumuri și le-a dat speranțe pacienților cu HIV. Acum 10 ani, primul pacient cu HIV a fost vindecat complet în urma transplantului cu celule stem.

Timothy Brown a rămas cunoscut ca “Pacientul din Berlin”, după orașul în care s-a efectuat tratamentul. Pacientului din Berlin i se alătură și “Pacientul din Londra”, cel de al doilea pacient vindecat complet de HIV, în urma transplantului de celule stem.

Transplanturile au fost efectuate cu scop principal de a trata afecțiuni hematologice, iar vindecarea de HIV a fost un efect secundar mai mult decât binevenit. Încercând sa identifice cauza, cercetătorii au identificat că donatorii grefelor folosite în amândouă transplanturi au avut in comun o caracteristică genetică rară.

Mai exact, în profilul genetic al donatorilor de celule stem a fost depistat mutația CCR5 delta 32, mutație care creează imunitate față de virusul HIV. Cercetătorii cred ca odată cu efectuarea transplantului și încorporarea grefei în organismul pacienților, s-a reprodus efectul de imunitate în organismul pacienților.

Având în vedere că identificarea unui donator compatibil și în același timp purtător al mutației respective va fi o combinație extrem de grea pentru majoritatea pacienților, eforturile pot fi direcționate către dezvoltarea tratamentelor genetice, ținta finala fiind reproducerea efectelor pozitive a mutației CCR5 delta 32.

Cercetarea se află încă la început de drum, dar cei 37 de milioane de oameni infectați cu HIV au acum o speranța suplimentară pentru o vindecare completă.

Noi, la Stem Cells Bank – Sistemul Medical Medlife, credem în evoluția pe care celulele stem și biotehnologia în general o pot aduce medicinei și considerăm că stocarea celulelor stem la naștere este un pas care poate aduce familiile mai aproape de acest viitor promițător.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.