
Ce este anestezia generală? Este sigură? Care sunt riscurile și consecințele legate de utilizarea anesteziei în timpul sarcinii? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-ai putea avea dacă se pune problema unei anestezii generale în timpul sarcinii.
Ce este anestezia?
Anestezia este un tratament medical care implică pierderea controlată, temporară, a senzației sau a conștientizării. Tratamentul previne sau reduce durerea. Anestezicele sunt medicamente care sunt utilizate pentru controlul durerii, de obicei în timpul operațiilor sau procedurilor medicale.
În general, se recomandă ca femeile însărcinate să evite sau să amâne intervențiile chirurgicale care ar necesita anestezie până la terminarea sarcinii. În funcție de starea medicală și de urgență, acest lucru poate să nu fie întotdeauna posibil. Unele femei vor avea accidente sau vor avea nevoie de intervenții chirurgicale care nu pot fi amânate după sarcină, dar acest lucru se întâmplă destul de rar.
De ce ar fi folosită anestezia în timpul sarcinii?
Cele mai frecvente intervenții chirurgicale care sunt necesare în timpul sarcinii sunt repararea orificiului cervical, apendicectomia (în cazurile de apendicită), intervențiile chirurgicale la ovar (cum ar fi un chist sau o tumoare cu creștere rapidă) și repararea oaselor fracturate.
Travaliul și nașterea unui copil pot fi foarte dureroase pentru mamă. Ea va experimenta contracții ale uterului care pot începe cu săptămâni sau chiar luni înainte de naștere. Procesul de naștere implică întinderea colului uterin (deschiderea uterului), a vaginului și a tuturor țesuturilor din regiunea pelviană, pe măsură ce copilul este împins prin canalul vaginal.
Anestezia este o opțiune pentru ameliorarea durerii. Unele femei care nasc aleg să folosească anestezice pentru a face procesul lor de naștere mai puțin dureros.
Preocupări cu privire la utilizarea anesteziei generale în timpul sarcinii
Riscurile anesteziei generale trebuie luate în considerare atât pentru mamă, cât și pentru copil. Riscurile pentru mamă includ:
- Cheaguri de sânge în picioare sau plămâni.
- Lichidele din stomac ajung în plămâni din cauza relaxării musculare, a presiunii crescute în stomac și a vărsăturilor.
- Sindromul de detresă respiratorie acută (fluid în plămâni).
Riscurile pentru copil includ:
- Avort spontan dacă este utilizată în primul trimestru de sarcină.
- Greutate mai mică la naștere.
Nu este clar dacă avortul spontan este cauzat direct de anestezia în sine, stresului asupra corpului de la intervenție chirurgicală sau afecțiunii care a necesitat intervenția chirurgicală în primul rând.
Un alt risc posibil este travaliul și nașterea prematură (înainte de 37 de săptămâni) dacă intervenția chirurgicală cu anestezie generală este efectuată într-un trimestru ulterior de sarcină. Unele studii au descoperit un risc crescut, în timp ce altele nu. Unele studii au constatat, de asemenea, că intervențiile chirurgicale în timpul sarcinii au fost asociate cu șederea prelungită în spital și cu risc crescut de cezariană, dar altele nu.
Din fericire, nu s-a constatat că anestezia generală crește riscul de malformații fetale (care rămâne la 3-5%).
Discută întotdeauna cazul tău specific cu medicul. Anestezia generală nu trebuie efectuată cu ușurință sau exclusă în cazurile de sarcină, mai ales în scenariile care pun viața în pericol.
Sănătatea copilului tău este cea mai importantă. Cum ar fi să i-o poți asigura și după naștere? Acest lucru este posibil prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman. Ele se pot diferenția în alte tipuri de celule care, la rândul lor, pot asigura regenerarea la nivelul ţesuturilor şi organelor din corpul uman. Consultanții noștri îți stau la dispoziție atât telefonic cât și fizic, pentru a stabili o întâlnire în care să afli mai multe informații despre posibilitățile de recoltare a celulelor stem și despre opțiunile de stocare, în așa fel încât tu să poți lua cea mai sigură decizie fiind corect informată despre toate aceste aspecte.