Sfaturi care vin în ajutorul oricărui proaspăt tătic

Sfaturi-care-vin-în-ajutorul-oricărui-proaspăt-tătic

Trebuie să știi că experiența de părinte nu este ceva nou doar pentru tine și tăticul se confruntă cu situații noi în care probabil nu știe cum să reacționeze sau care este alegerea potrivită pentru momentul respectiv.

Așa că, în acest articol venim în ajutorul lui cu câteva sfaturi utile pentru primele săptămâni acasă cu micuțul. Este foarte important să îi acorzi tot sprijinul tău și să-l încurajezi să facă anumite lucruri chiar dacă nu are curaj sau se simte nesigur, în felul acesta se stabilește legătura bebe-tată.

De cele mai multe ori se întâmplă ca tăticii să se întrebe care este rolul lor, mai ales în primele luni de viață ale micuțului. Chiar și în cazul în care nu ai ales să-l hrănești pe bebe cu lapte formulă, trebuie să știi că sunt o mulțime de lucruri cu care tăticul te poate ajuta.

Bineînțeles că vă veți da seama pe parcurs cine ce rol va avea, de ce anume va fi responsabil, însă pentru început îți venim în ajutor, și ție, și tăticului cu câteva sfaturi.

Hrănirea micuțului – când vine vorba despre acest aspect, chiar dacă ai ales să-l alăptezi pe micuț, tăticul poate să te ajute destul de mult la îngrijirea micuțului.

1. Îi schimbă scutecul lui bebe înainte și/sau după ce-l alăptezi. Cât timp te pregătești pentru a-l alăpta pe micuț sau chiar înainte de a termina, tăticul poate să verifice dacă scutecul bebelușului trebuie schimbat și să acționeze în funcție de situație.

2. Se asigură că atât tu, cât și micuțul sunteți confortabil în timpul alăptării – pentru că acest proces poate să dureze un timp, este foarte important ca atât tu, cât și bebelul să fiți cât mai confortabili. Așadar, în caz de nevoie, tăticul se asigură că aveți destule perne, pături și orice altceva aveți nevoie.

3. Ajută la spălarea ustensilelor necesare pentru hrănirea micuțului – Dacă tu nu poți și ești ocupată cu alte lucruri sau pur și simplu vrea să îți ofere o mână de ajutor, poți să-i propui să te ajute cu sterilizatul și spălatul ustensilelor. Este important să știe și el pașii care trebuie urmați pentru că nu se știe niciodată când o să fie nevoit să se ocupe de acest aspect și este mai bine să fie pregătit.

Îngrijirea micuțului – este foarte important ca tăticul să se implice și în acest proces, nu doar pentru a te ajuta pe tine, ci și pentru a petrece cât mai mult timp cu bebelul.

1. Tăierea unghiilor – Pentru a evita eventualele accidente din cauza unghiuțelor ascuțite și lungi, tăticul poate să fie responsabil de tăierea acestora. Momentul potrivit pentru a face acest lucru este în timp ce bebelușul doarme.

2. Este responsabil de așezarea scaunului pentru mașină – Pentru că tu, ca proaspăt mămică, nu ai voie să ridici lucruri grele în perioada de recuperare, tăticul poate să te ajute când vine vorba despre montarea scaunului pentru cel mic.

3. Ajutor de nădejde în timpul băiței – Puteți colabora pentru a vă asigura că aveți toate produsele necesare pentru băița micuțului. În plus, pentru primele dăți este foarte bine să știi că te bazezi pe ajutorul lui.

Trebuie să te sprijine constant – este foarte important să îți demonstreze zilnic faptul că te sprijină și te ajută așa cum poate în orice situație nouă.

1. Încă din prima zi de viața a micuțului, întreaga familie și toți prietenii vor să vină în vizită să vadă micuța minune din viața voastră. În acele momente, tăticul trebuie să ia atitudine și să le explice tuturor că este o perioadă destul de dificilă pentru tine, pentru că trebuie să te recuperezi și ai nevoie de liniște și de cât mai multă odihnă. Discutând și cu tine, va putea să le spună apropiaților când să vină în vizită ca nici tu, nici micuțul să nu fiți agitați de prezența unui grup mare de persoane.

2. Trebuie să te încurajeze mereu să mănânci și să te hidratezi – fiind responsabilă de hrănirea și îngrijirea minunii, poți adesea să uiți să mânânci sau să te hidratezi. Aici intervine tăticul, care poate să îți comande mâncarea preferată și să îți aducă apă ori de câte ori ai nevoie.

3. Îți face complimente – pentru că treci pentru prima oară prin această experiență este posibil să te întrebi uneori dacă tot ce faci este bine. Astfel că, tăticul poate să vină să te încurajeze și să îți spună că tot ce ai făcut până acum este exact ceea ce trebuia să faci și că totul este perfect (știm cu toate cât de mult poate să însemne asta).

Acestea sunt doar câteva sfaturi care trebuie să ajungă la tătici. A sosit însă timpul să vorbim și despre cum îl poți ajuta tu pe tătic în tot acest proces. Trebuie să îi arăți zilnic că apreciezi ajutorul pe care ți-l oferă. Spune-i mulțumesc până și pentru cele mai mici lucruri pe care le face. Este important!

O metodă perfectă de a stabili o legătură puternică între tătic și micuț este relaxarea pe canapea în fața televizorului. De cele mai multe ori în urma acestei experiențe, amandoi vor adormi în scurt timp, astfel că este nevoie să stai prin apropiere pentru a interveni dacă este nevoie.

Cumpără-i un cadou – arată-i aprecierea prin intermediul unui cadou semnificativ pentru el. Poate să fie vorba despre pălăria care-i place foarte mult sau o cană pentru cafea pe care și-o dorește, orice îi place. Nu trebuie să fie nimic foarte scump, ci doar ceva ce îi place. Este doar un gest drăguț care să-i arate că ești alături de el și îl susții în totalitate în noua experiență pe care o trăiți împreună ca proaspăt părinți.

Nu în ultimul rând, trebuie să-i faci complimente. Semnalează lucrurile pe care le face bine și încurajează-l să încerce din nou dacă a făcut ceva greșit. Munca în echipă este cu siguranță mai ușoară și mai plăcută.

Acestea fiind spuse nu rămâne decât să vă bucurați împreună de minunea care a apărut în viața voastră și să învățați împreună din această experiență.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți să îl distribui pe Facebook pentru a le lăsa pe prietenele tale să afle despre aceste sfaturi pentru tătici!



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.