Mâncărimea picioarelor în sarcină. Care sunt cauzele?

articol blog_branding nou (7) (1)

Unele femei experimentează mâncărime pe tot corpul în timpul sarcinii, în timp ce altele experimentează în mod explicit mâncărimi pe anumite zone, cum ar fi picioarele, mâinile, burta sau pieptul. În timp ce majoritatea mâncărimii este pur și simplu enervantă, mâncărimea severă poate provoca pierderea somnului sau chiar poate semnala o problemă medicală critică. Citește în continuare pentru a afla despre mâncărimea picioarelor.

De ce femeile au mâncărimi la picioare în timpul sarcinii?

Multe nemulțumiri apar în timpul sarcinii, de la vărsături și greață până la lucruri ce par ciudate, cum ar fi mâncărimea tălpilor și a picioarelor. Da, este un fapt concret că unele femei însărcinate pot prezenta mâncărimi, în special la picioare. Deși nu este o problemă serioasă, trebuie să fim de acord că mâncărimea permanentă este destul de enervantă. Există diverse motive pentru care sarcina ar putea duce la mâncărimi ale picioarelor, variând de la creșterea producției de transpirație, modificări hormonale până la probleme ale pielii, de exemplu, psoriazisul. Aceasta nu este o problemă serioasă, dar mâncărimea poate fi foarte incomodă.

În unele cazuri, mâncărimea picioarelor în timpul sarcinii se poate datora și unei afecțiuni cunoscute sub numele de colestază a sarcinii. În colestază sau acolie, hormonii de sarcină induc disfuncții hepatice, ducând la acumularea de bilă în sânge și ficat. Ca urmare, această acumulare duce la mâncărime în anumite părți, cum ar fi mâinile sau picioarele. Dacă femeile însărcinate se confruntă cu acolie sau colestază, această afecțiune ar trebui să fie tratată medical. Dacă nu este tratată medical, afecțiunea poate afecta chiar și copilul nenăscut.

Ce cauzează mâncărimea picioarelor când ești însărcinată?

Femeile însărcinate pot prezenta mâncărimi ale picioarelor din mai multe motive. Mâncărimea intensă a piciorului ar putea fi legată de alte simptome care depind de cauza principală. De asemenea, unele femei însărcinate pot prezenta mâncărimi izolate ale picioarelor, în timp ce puține pot prezenta mâncărimi pe tot corpul, inclusiv pe burtă și pe mâini. În timp ce unele viitoare mămici pot avea mâncărimi severe ale picioarelor împreună cu ușoare mâncărimi în alte părți ale corpului.

Următoarele sunt câteva dintre cauzele comune ale mâncărimii picioarelor în timpul sarcinii:

  1. Modificări hormonale și ale sistemului imunitar 

Modificările hormonilor și ale sistemului imunitar în timpul sarcinii pot duce la iritații ale pielii. 

  1. Colestaza intrahepatică a sarcinii 

Colestaza intrahepatică a sarcinii, cunoscută și sub denumirea de colestază obstetrică (OC), apare din cauza mișcării neregulate a bilei de la ficat la intestin în timpul sarcinii. Sărurile biliare de sub piele provoacă mâncărime severă, fără erupții cutanate la picioare și mâini și mâncărime ușoară în alte zone. 

  1. Neuropatie periferică 

Neuropatia extremităților inferioare (picioarele) este destul de frecventă în timpul sarcinii din cauza compresiei nervoase din uterul în curs de dezvoltare. 

  1. Psoriazis 

Psoriazisul poate duce la mâncărimi severe ale picioarelor. Doamnele care suferă de psoriazis înainte de sarcină pot avea o remisiune sau o erupție odată ce rămân însărcinate. Cu toate acestea, unele femei pot descoperi că simptomele lor se îmbunătățesc în timpul sarcinii.

  1. Piele uscată 

Pielea uscată este o cauză frecventă a mâncărimilor de picioare. Înotul în apă cu clor și spălarea frecventă a picioarelor pot duce, de asemenea, la uscarea pielii. Pielea uscată poate fi cauzată și de dermatită sau eczeme, rezultate din factorii de mediu și genetici. 

Sănătatea copilului tău este cea mai importantă. Cum ar fi să i-o poți asigura și după naștere? Acest lucru este posibil prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman, care se pot diferenția în alte tipuri de celule cu rol în regenerarea la nivel tisular. Stem Cells Bank vine în sprijinul tău. Consultanții noștri îți stau la dispoziție atât telefonic, cât și pentru a stabili o întâlnire în care să afli mai multe informații despre posibilitățile de recoltare a celulelor stem și despre opțiunile de stocare, în așa fel încât tu să poți lua cea mai sigură decizie fiind informată corect despre aceste aspecte.

 



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.