Este sigură alimentația vegană în sarcină?

alimentatia vegana

S-a demonstrat că o dietă vegană oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În general, dietele pe bază de plante sunt asociate cu riscuri mai mici de boli de inimă, obezitate, hipertensiune și diabet. Consumul unei varietăți de plante și evitarea nivelurilor ridicate de grăsimi saturate și colesterol – ambele se găsesc în multe produse de origine animală – pot fi bune pentru orice persoană. Însă, în momentul în care ești însărcinată, este cu adevărat benefică pentru tine și copilul tău?

Există câțiva nutrienți esențiali sarcinii, care sunt mai greu de obținut din surse vegetale. Cu toate acestea, o dietă vegană bine planificată îți poate oferi tot ce ai nevoie în toate etapele vieții, inclusiv atunci când ești în așteptarea unui copil sau când alăptezi.

În plus, o dietă care conține multe fructe și legume te poate ajuta să te protejezi de unele complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia (hipertensiunea arterială) și diabetul gestațional. O dietă pe bază de plante în timpul sarcinii poate reduce, de asemenea, riscul bebelușului de a dezvolta anumite boli din copilărie, cum ar fi astmul, eczemele, diabetul și chiar unele tipuri de cancer.

Beneficiile unei alimentații vegane în timpul sarcinii

O alimentație vegană poate oferi beneficii atât viitoarei mămici, cât și bebelușului, precum:

Risc redus de preeclampsie. Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii asociată cu hipertensiunea arterială și leziuni ale organelor. Preeclampsia este adesea asociată cu creșterea rapidă în greutate cauzată și de consumul de alimente bogate în grăsimi saturate. O dietă vegană sănătoasă poate proteja împotriva dezvoltării preeclampsiei.

Risc redus de diabet gestațional. Alimentația vegană bogată în fibre – inclusiv fructe, legume și cereale integrale – și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate pot reduce riscul de creștere excesivă în greutate și diabet gestațional. Dacă ai diabet gestațional, o dietă vegană vă poate reduce șansele de a face o cezariană. De asemenea, poate reduce necesitatea insulinei.

Risc redus al unor defecte ale tubului neural și al tumorilor cerebrale. Defectele tubului neural, care sunt defecte congenitale ale creierului, coloanei vertebrale sau măduvei spinării, au fost asociate cu un aport ridicat de nitrați în timpul sarcinii. Deoarece carnea semipreparată și peștele afumat sunt principalele surse de nitrați în majoritatea dietelor, alimentația vegană reduce acest risc.

Riscurile unei diete vegane în timpul sarcinii

O alimentație vegană în timpul sarcinii trebuie să fie sănătoasă, diversificată și bine planificată. Dacă nu, probabil că îi vor lipsi substanțele nutritive esențiale. Dietele vegane care nu au substanțe nutritive precum proteine, vitamina B12, vitamina D, calciu, DHA și fier cresc riscul ca bebelușul tău să aibă greutate redusă la naștere sau malformații congenitale.

Dietele vegane trebuie să includă următoarele, mai ales dacă ești însărcinată:

Vitamina B-12. Această vitamină nu se găsește în majoritatea alimentelor vegetale, așa că asigură-te că vei completa cu alte suplimente.

Fier. Sursele de fier pe bază de plante includ alimente precum fasole, legume verde închis, fructe uscate, nuci și semințe. Este posibil să fie nevoie să suplimentați, mai ales în a doua jumătate a sarcinii.

 Nutrienți precum zincul și iodul. Acestea se găsesc în unele legume și suplimente prenatale.

 Calciu. Plantele bogate în calciu includ spanacul, verdeața și varza.

Grăsimi Omega-3. Aceste grăsimi sănătoase pot fi găsite în alimente precum nucile și semințe de chia.

Proteină. Femeile gravide au nevoie de aproximativ 70 de grame de proteine ​​zilnic în al doilea și al treilea trimestru. Alimentele vegetale bogate în proteine ​​includ fasole, tofu, cereale integrale și legume.

Vitamina D . Dacă nu obții suficientă vitamina D din lumina soarelui, este posibil să ai nevoie de un supliment.

Sănătatea copilului tău este cea mai importantă. Cum ar fi să i-o poți asigura și după naștere? Acest lucru este posibil prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman, care se pot diferenția în alte tipuri de celule cu rol în regenerare. În acest sens Stem Cells Bank vine în sprijinul tău. Consultanții noștri îți stau la dispoziție atât telefonic, cât și pentru a stabili o întâlnire în care să afli mai multe informații despre posibilitățile de recoltare a celulelor stem și despre opțiunile de stocare, în așa fel încât tu să poți lua cea mai sigură decizie fiind informată corect despre aceste aspecte.

 



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.