De ce plânge bebe în somn și cum îl calmezi

Stem-Cells-Bank-Plans-in-somn

De ce plânge bebelușul în timp ce doarme?

Cu siguranță este o întrebare pe care ți-ai pus-o până acum din postura de mămică. Trebuie să știi că de cele mai multe ori este vorba doar despre o fază prin care trece cel mic și nu există motive reale de îngrijorare.

În primele luni de viață, corpul bebelușului nu este obișunit încă să treacă printr-un ciclu complet de somn, așa că se întâmplă să se trezească des sau să scoată diverse sunete, chiar să plângă în timp ce doarme.

De asemenea, trebuie să știi că plânsul este principala formă de comunicare pe care bebelușul o folosește în această perioadă, așa că este normal să se întâmple asta, chiar și în timp ce doarme.

Așa că, atât timp cât nu prezintă și alte simptome, poți sta liniștită, nu este nimic grav. Spre exemplu, este posibil ca bebelușul tău să aibă un coșmar sau un vis urât atunci când plânge în somn. Pe măsură ce crește este posibil să își facă apariția și terorile nocturne care trebuie diferențiate de coșmaruri.

Atunci când au un coșmar, micuții vor începe să plângă și să caute alinare din partea părinților pentru a se liniști și a adormi la loc. În schimb, atunci când apar terorile nocturne, micuțul este foarte agitat și nu își va mai aminti ce anume l-a speriat. Trebuie să știi că acestea pot să apară mai ales atunci când micuțul este bolnăvior sau când nu a dormit suficient.

Cum poți să calmezi un bebeluș care plânge în timpul somnului?

De cele mai multe ori, un bebeluș care începe să plângă în timp ce doarme, se calmează singur destul de repede. Deci, înainte de a fugi și a-l lua în brațe, așteaptă câteva minute, pentru că dacă se calmează singur, în momentul în care îl ridici din pătuț, i-ai întrerupt somnul și pot începe adevărate crize de plâns.

Însă, dacă bebelușul continuă să plângă după câteva minte, încearcă să-l calmezi vorbind cu el, în timp ce-l freci ușor pe spate sau pe burtică, fără a-l ridica însă. În felul acesta îl poți calma, fără să-i întrerupi somnul.

De asemenea, te poate ajuta dacă încerci să observi cum doarme micuțul tău, care este rutina lui de somn. Spre exemplu, sunt bebeluși care atunci când adorm, încep să plângă ușor, iar apoi adorm adânc. Sau sunt micuți care încep să plângă imediat după ce se trezesc. Acest comportament apare fără să existe neapărat o problemă, ci este mai degrabă un mod prin care micuțul tău comunică.

Bineînțeles că bebelușul tău poate să plângă și atunci când ii apar dințișorii sau când este bolnav. Însă plânsul cauzat de durere sau disconfort puternic, îl va trezi din somn, deci nu va plânge în timp ce doame. În acest caz poți discuta cu un specialist care să îți recomande ceva pentru calmarea durerilor sau pentru tratarea afecțiunii.

Chiar dacă nu este foarte simplu să-ți dai seama dacă micuțul tău plânge pentru că a avut un coșmar, totuși dacă tu consideri ca asta se întâmplă, îl poți calma vorbind cu el în timp ce-l freci pe spate sau pe burtică. Se va liniști și își va continua somnul în scurt timp.

Când ar trebui să te îngrijoreze că micuțul tău plânge în somn?

Sunt și situații în care bebelușul plânge din cauză ca există o problemă reală. Iar atunci ar trebui să contactezi un specialist care să te ajute. Așadar, contactează doctorul atunci când:

  • bebelușul plânge încontinuu din cauza durerilor
  • există schimbări bruște în obiceiurile bebelușului în ceea ce privește somnul (nu își respectă programul de somn, plânge încontinuu)
  • bebelușul are probleme cu somnul pentru mai multe nopți la rând și nu se odihnește
  • au apărut și problemele de alăptare (refuză alăptarea sau laptele formulă) și din această cauză este afectat și somnul bebelușului.

Ce trebuie să reții este faptul că, de cele mai multe ori, bebelușul plânge în timp ce doarme fără să existe o problemă care să te îngrijoreze. Așadar, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să-l calmezi, vorbind cu el în timp ce-l mângâi ușor pe spate sau pe burtică, fără a-l ridica pentru că îi întrerupi somnul.

Bebelușul tău obișnuiește să plângă în timp ce doarme? Cum îl calmezi în acele momente?

Dacă ți-a plăcut articolul dă-i share pe Facebook!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.

  • Ane Ribi

    Am o fetitia in varta de 5 luni, si ea uneori se mataie in somn (doar pentru cateva secunde )
    dar si respira repede in timpul somnului asta este normal ?