
Cordonul ombilical reprezintă legătura între mamă și fătul în curs de dezvoltare. Acesta are câteva funcții foarte importante pentru sarcină, pe care le vom prezenta în următoarele rânduri.
Semnificaţie
Una dintre caracteristicile definitorii ale tuturor mamiferelor este prezența cordonului ombilical. La om, cordonul ombilical este, în general, tăiat după naștere. Cu toate acestea, majoritatea mamiferelor, lipsite atât de echipament chirurgical, cât și de dexteritatea de a-l gestiona, au modalități alternative de a trata cordonul ombilical. Unele mamifere îl mestecă. Alții îi permit să se usuce și să se descompună singur.
Funcţiile cordonului ombilical
Cordonul ombilical are trei funcții separate. În primul rând, servește ca sursă de sânge pentru nou-născut. Acest lucru este deosebit de important pentru că fătul este incapabil să respire (neavând nici plămâni funcționali, nici o sursă de oxigen) și astfel îi permite fătului să obțină oxigenul de care are nevoie pentru a trăi. Deoarece fătul nu are cum să consume alimente, cordonul ombilical servește și ca sursă de nutrienți, inclusiv calorii, proteine, grăsimi, precum și vitamine și minerale. În cele din urmă, cordonul ombilical servește și la transferul deșeurilor și sângelui dezoxigenat departe de făt în circulația maternă, unde poate fi procesat și excretat.
Caracteristicile cordonului ombilical
Cordonul ombilical este alcătuit dintr-o substanță numită Gelatina Wharton, în loc de țesut conjunctiv normal și piele. În interiorul cordonului este o venă, care conține sânge oxigenat, și două artere. Vena ombilicală merge până la ficatul fătului, unde se împarte în două. O parte a venei furnizează sânge către vena porală hepatică, care furnizează sânge către ficat. Cealaltă ramură, care este cunoscută sub numele de ductus venosus, furnizează 80% din sânge corpului uman, permițând oxigenului și altor substanțe nutritive vitale să circule în tot fătul.
Considerații
Sângele din cordonul ombilical, care poate fi extras odată ce placenta a fost expulzată, este bogat în celule stem care pot fi folosite pentru a trata multe tulburări de sânge și imunologice, precum și unele tipuri de cancer. Celulele stem au un avantaj față de un transplant de măduvă osoasă.
Sănătatea copilului tău este cea mai importantă. Cum ar fi să i-o poți asigura și după naștere? Acest lucru este posibil prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman, care se pot diferenția în alte tipuri de celule cu rol în regenerarea la nivel tisular. Stem Cells Bank vine în sprijinul tău. Consultanții noștri îți stau la dispoziție atât telefonic, cât și pentru a stabili o întâlnire în care să afli mai multe informații despre posibilitățile de recoltare a celulelor stem și despre opțiunile de stocare, în așa fel încât tu să poți lua cea mai sigură decizie fiind informată corect despre aceste aspecte.