Celulele Stem în lupta cu noul Coronavirus

 

Stem-Cells-Bank-Covid

Epidemia cauzată de noul Coronavirus (care provoacă boala Covid-19) s-a extins de la Wuhan în toată lumea. COVID-19 a provocat grupe de boli respiratorii severe și a fost asociat cu mortalitate de 2%. 

În prezent nu există vaccin și niciun tratament antiviral specific recomandat pentru COVID-19. 

Aproximativ 20% dintre pacienți au prezentat cazuri severe, cu complicatii și problema principală a managementului clinic este în mare parte tratamentul simptomatic, cu sprijinul secțiilor de terapie intensivă pentru pacienții bolnavi grav. 

Prin urmare, este urgent să se găsească o abordare terapeutică sigură și eficientă a COVID-19.

Întreaga comunitate științifică țintește deci spre descoperea și implementarea de noi terapii pentru afectiunile asociate cu Coronavirus. 

În ultimii ani, proprietățile promițătoare ale celulelor stem mezenchimale (CSM) au generat un mare interes în rândul cercetătorilor ale căror lucrări au oferit perspective cel puțin interesante asupra terapiilor bazate pe celule pentru diferite boli.

Aici ne referim inclusiv la proprietățile lor regenerative și capacitatea de a se diferenția în linii celulare diverse. 

Aceste descoperiri evidențiază efectul benefic al tratamentului bazat pe CSM, efect care este posibil în primul rând datorită capacității de imunomodulare (stimularea sistemului imunitar) și potențialul de regenerare al acestor celule.

La momentul actual, cea mai frecventă și serioasă complicație care apare de pe urma unei infectii cu Coronavirus este pneumonia, iar CSM sunt folosite deja în studii clinice pentru tratamentul pneumoniei. 

Deja s-a dovedit în studii preclinice (adică studii efectuate pe animale) că aceste celule, care se regăsesc inclusiv în țesutul de cordon care poate fi recoltat la naștere, reduc inflamația neproductivă și stimulează regenerarea țesuturilor. Momentan, CSM sunt evaluate și la pacienții care prezintă probleme grave respiratorii.

Datele preliminare extrase din studii efectuate în paralel, arată că CSM pot fi folosite în mod sigur pentru a trata pacienții cu COVID-19, fără a crea complicații.

Pentru a determina eficacitatea și siguranța acestui tratament, mai sunt necesare o serie de studii de control aleatoriu.

Deocamdată, pe clinicaltrials.gov sunt anuntate 8 studii clinice legate de tratarea COVID-19 cu CSM, care se desfășoară în China. 

Cercetătorii testează tratamentul cu trei doze intravenoase de CSM, comparativ cu tratamentul placebo.

Au fost recrutați deja 90 de pacienți chinezi care prezintă cazuri grave de COVID-19, dintre care 60 vor primi tratamentul intravenos cu CSM.

Studiile folosesc celule mezenchimale din diverse surse, inclusiv din țesut de cordon ombilical

Deocamdată studiile sunt în faza evaluării siguranței tratamentelor pentru pacienți. Mai sunt încă necesari diverși pași pentru a estima adevăratul potențial al tratamentului. 

Deși așteptăm încă (cu nerăbdare) rezultatele studiului, un lucru e sigur:

Celulele Stem Mezenchimale sunt o armă în plus în lupta împotriva pandemiei cauzată de Coronovirus!

La Stem Cells Bank – Medlife, credem cu adevărat în potențialul terapiilor celulare! Nu doar în cazuri extreme, cum este pandemia, ci și pentru alte tratamente. 

De aceea, vă recomandăm tuturor viitorilor părinți să vă informați cu privire la recoltarea celulelor stem la naștere!

Ai nevoie de mai multe informații referitoare la recoltare și stocare? Click AICI pentru a stabili o întâlnire online gratuită, cu unul dintre reprezentanții Stem Cells Bank!

P.S. Ți-a plăcut articolul? Dă-i Share și împarte-l cu prietenii tăi!Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.