Recoltarea celulelor stem la naștere – întrebări și răspunsuri

Thumbnail 38 - Noi descoperiri in domeniul (1)

Ești viitoare mămică și îți dorești ca micuțul tău să aibă parte de un viitor sigur și fără griji? Știai că poți să îi asiguri sănătatea alegând să recoltezi celulele stem la naștere? Aceasta este una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua încă de dinainte ca acesta să se fi născut. Este un cadou pe care copilul tău îl primește din partea ta și care îi asigură sănătatea.

Cu siguranță că nu este prima oară când auzi despre recoltarea de celule stem la naștere dar probabil că încă mai ai întrebări care nu au primit răspuns. În acest articol îți vom oferi răspunsuri la o serie de întrebări care ne sunt adresate des de viitorii părinți.  Să începem:

1. Care este diferența dintre celulele stem și celulele tipice?

Celulele stem pot fi pluripotente sau totipotente. Aceste celule sunt capabile să se diferenţieze şi să se transforme în celule mature sau să se multiplice, ducând astfel la apariţia de noi celule stem, care sunt capabile să se diferenţieze în celule mature, atunci când circumstanţele sunt propice. De exemplu, o celulă stem mezenchimală, care se află în măduva osoasă, se va diferenţia pentru a forma oase, cartilaje, celule adipoase sau musculare în funcţie de factorii care sunt răspunzători pentru diviziunea celulară.

2. Care este rolul celulelor stem?

Celulele stem se pot diferenţia în toate tipurile de celule. O celulă stem care se poate diferenţia în toate tipurile de celule este numită celulă totipotentă (celula stem embrionară), iar cea care se poate diferenţia în unele tipuri de celule este numită pluripotentă (celulă stem adultă). Funcţia lor principală este homeostazia şi repararea ţesuturilor umane afectate.

Comportamentul celulelor stem depinde de mediul în care se găsesc sau de ţesutul în care se vor stabili. De exemplu, în măduva osoasă reînnoirea celulelor se face constant cu scopul de a se diferenţia în tipuri de celule hematopoietice, în principal în eritrocite şi leucocite, în timp ce în intestin, în condiţii obişnuite, prezenţa acestora rămâne stabilă.

3. Care sunt bolile care pot fi tratate cu celule stem?

Până în prezent există 70 boli tratabile cu celule stem. La nivel global celulele stem sunt utilizate tot mai des în medicina regenerativă şi în boli precum diabetul de tip-1, în boli neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală. Mai multe detalii găsești AICI!

4. De ce este important să stochez sângele din cordonul ombilical la o bancă privată?

Găsirea unui donator compatibil pentru pacient este foarte dificilă şi, uneori, chiar imposibilă. Există şase proteine cu rol esenţial care determină dacă o grefă va fi respinsă sau nu. Din păcate, aceste proteine au între 58 şi 124 de tipuri de celule diferite, deci posibilitatea de a exista o compatibilitate totală cu 6 din 6 proteine identice între un beneficiar şi un donator este extrem de scăzută.

Soluţia acestei probleme este stocarea grefei de sânge din cordonul ombilical al copilului. În cazul în care este nevoie de celule stem pentru transplant, Stem Cells Bank va elibera în 48 de ore grefa, iar compatibilitatea în cazul transplantului autolog va fi absolută, de 6/6. În cazul folosirii grefei pentru un al doilea copil cu aceeaşi părinţi biologici există o posibilitate de compatibilitate de 6/6 în timp ce probabilitatea este de 25% (una din patru combinaţii).

5. Cine recoltează sângele din cordonul ombilical?

Obstetricianul şi moaşa sunt persoanele autorizate şi cu pregătirea specifică necesară pentru a efectua o recoltare de succes. Este important să înmânezi obstetricianului kitul de colectare Stem Cells Bank înainte de naştere. Procedura este foarte uşoară şi sigură.

6. Există vreun pericol pentru copil sau pentru mamă?

Nu există nici un pericol pentru mamă sau copil. După naştere, nou-născutul va fi preluat de neonatolog sau moaşă şi i se va acorda îngrijirea necesară. Ulterior, după spalarea cu ser fiziologic şi pulverizarea unei substanţe dezinfectante, vena ombilicală va fi puncţionată pentru ca sângele să fie colectat. După colectare, kit-ul va fi sigilat şi transportat pentru analiza ulterioară a probei în laboratorul Stem Cells Bank.

7. Este nașterea prin cezariană o problemă pentru recoltare?

Nu există nicio diferenţă. Recoltarea este o procedură foarte simplă şi inofensivă.

8. Este acreditarea Agenţiei Naţionale de Transplant suficientă pentru siguranţa viitorilor părinţi?

Stem Cells Bank a obţinut acreditarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Ministerului Sănătăţii. Această acreditare are la bază legislaţia naţională şi directivele Comisiei Europene privitoare la operarea băncilor de ţesuturi şi celule. Aceste directive cuprind specificaţii stricte în ceea ce priveşte construcţia şi funcţionarea de zi cu zi a băncii.

O parte din aceste reguli stricte se referă la sistemul de Asigurare a Calităţii care acoperă procedura de la înregistrarea pacientului, recepţia unităţii de sânge din cordonul ombilical şi reutilizarea pentru transplant. Inspecţia şi acreditarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Ministerului Sănătăţii este mult mai complexă decât orice altă certificare ISO 9001:2008. Viitorii părinţi pot fi încrezători în faptul că Stem Cells Bank funcţionează după un sistem de asigurare a calităţii foarte strict.

Avem o pagină dedicată acestui subiect chiar pe site-ul nostru. Dacă vrei să afli mai multe răspunsuri, intră AICI!

Atunci când am înfiinţat Stem Cells Bank, principalul scop a fost dezvoltarea unui laborator biotehnologic care să reprezinte la cel mai înalt nivel comunitatea biotehnologică din România prin utilizarea tehnologiei de ultimă generaţie în izolarea şi stocarea de celule stem din sângele cordonului ombilical.

Ce facem pentru a-ţi oferi servicii performante:

  • Aplicăm tehnologia de ultimă generaţie în toate protocoalele de funcţionare.
  • Ne dezvoltăm constant şi investim în noi tehnologii.
  • Oferim informaţii clare şi complete viitorilor părinţi despre cum aplicăm tehnologia în beneficiul lor.

Programează o întâlnire cu un consultant Stem Cells Bank pentru a afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o alegere informată, o alegere care îi va oferi micuțului tău un viitor sigur. Intră AICI!

Dă share acestui articol pentru ca vestea să ajungă la cât mai multe viitoare mămici.



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.