Ești curioasă ce culoare a ochilor va avea bebelușul tău? Află din articol!

Culoarea ochilor la bebeluși este un subiect captivant care intrigă mulți părinți. Din momentul în care se naște bebelușul, culoarea ochilor acestuia se poate schimba dramatic, ceea ce duce la întrebări despre genetică, moștenire și ce ne rezervă viitorul. În acest articol, vom explora factorii care influențează culoarea ochilor la sugari, variațiile comune și la ce se pot aștepta părinții în primele luni de viață ale copilului lor.

Culoarea ochilor este determinată de mai multe gene, dintre care cele mai semnificative sunt cunoscute ca OCA2 și HERC2. Aceste gene influențează cantitatea și tipul de pigmenți produși în iris, care este partea colorată a ochiului. Interacțiunea acestor gene are ca rezultat un spectru de culori ale ochilor, inclusiv maro, albastru, verde, alun și gri.

Rolul Melaninei

Melanina este pigmentul responsabil pentru culoarea ochilor, a pielii și a părului. Bebelușii se nasc adesea cu puțină melanină în iris, ceea ce poate duce la culori mai deschise ale ochilor, cum ar fi albastru sau gri. Pe măsură ce cresc, expunerea la lumina soarelui poate declanșa producția de melanină, modificându-se culoarea ochilor în timp.

Ochi albaștri:

Mulți copii caucazieni se nasc cu ochi albaștri. Acest lucru se datorează nivelurilor scăzute de melanină la naștere. Pe măsură ce îmbătrânesc, ochii lor se pot întuneca, în funcție de factorii genetici.

Ochi căprui: 

Maroul este cea mai comună culoare a ochilor la nivel mondial. Bebelușii cu părinți cu ochi căprui sunt susceptibili de a moșteni această trăsătură datorită genelor dominante responsabile de pigmentarea maro.

Ochii verzi și alun: 

Aceste culori sunt mai puțin frecvente și rezultă dintr-o combinație de factori genetici. Ochii de culoare alun pot părea să își schimbe culoarea în funcție de iluminare și de îmbrăcăminte.

Ochii gri:

Griul este o culoare mai rară a ochilor, des întâlnită la bebelușii din anumite origini etnice. La fel ca ochii albaștri, ochii cenușii conțin adesea un nivel mai scăzut de melanină.

Majoritatea bebelușilor se nasc cu ochi albaștri sau gri, dar culoarea ochilor se poate schimba semnificativ în primul an de viață.

Sănătatea copilului tău este cea mai importantă. Cum ar fi să i-o poți asigura și după naștere? Acest lucru este posibil prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman, care se pot diferenția în alte tipuri de celule cu rol în regenerarea la nivel tisular. Stem Cells Bank vine în sprijinul tău. Consultanții noștri îți stau la dispoziție atât telefonic, cât și pentru a stabili o întâlnire în care să afli mai multe informații despre posibilitățile de recoltare a celulelor stem și despre opțiunile de stocare, în așa fel încât tu să poți lua cea mai sigură decizie fiind informată corect despre aceste aspecte.



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.