Diferența dintre sângele din cordonul ombilical și alte surse de celule stem

Diferența-dintre-sângele-din-cordonul-ombilical-și-alte-surse-de-celule-stem

Sângele ombilicoplacentar recoltat la naștere este o sursă de celule stem mai tânără, comparativ cu măduva osoasă. Două studii recente vin să confirme faptul că există pacienți pentru care un transplant de celule stem din sângele ombilicoplacentar este preferabil, în locul unui transplant de celule stem din măduva osoasă. În acest articol îți prezentăm cele două studii.

Cercetătorii din centrul pentru cancer al Universității din Colorado, SUA, au adunat date statistice din 108 cazuri de transplant și au depistat că la trei ani după tratament, pacienții care au beneficiat de transplant cu celule stem din sângele ombilicoplacentar erau supuși unui risc mult mai mic de complicații cronice.

Mai precis, rata de boală grefă-contra-gazdă a fost de cinci ori mai mică în cazul pacienților care au beneficiat de transplant cu celule stem din sâmngele ombilicoplacentar, față de cei cu transplant de celule stem din măduva osoasă (8% față de 44%). Boala grefă – contra – gazdă este o situație în care sistemul imunitar al grefei folosite în transplant, atacă organismul pacientului schimbându-i în rău calitatea vieții sau chiar fiindu-i fatală.

Un articol publicat în revista „New England Journal of Medicine”, conclude că sângele ombilicoplacentar poate fi o sursă superioară pentru pacienții cu leucemie cu risc ridicat de recidivare. Riscul ridicat este conectat cu prezența celulelor canceroase în urma tratamentului medicamentos, care este aplicat înaintea unui transplant.

Acești pacienți se confruntă cu rezultate slabe și cu o posibilitate însemnată de recidivare după transplant. Comparația rezultatelor pentru cei 582 pacienți, arată că sângele ombilicoplacentar este o alternativă preferabilă pentru cei cu remisie parțială înainte de transplant.

Cele două studii prezentate mai sus, susțin că există diverse grupuri de pacienți pentru care un transplant cu celule stem din sângele ombilicoplacentar este cea mai bună alegere din toate sursele de celule stem existente.

Distribuie acest articol și contribuie la răspândirea acestor vești bune din domeniul tratamentelor cu celule stem.Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.