3 avantaje majore ale nașterii naturale și riscurile sale

3 avantaje si dezavantaje ale nasterii naturale

Pentru multe viitoare mame a avea o naștere naturală nu înseamnă a fi „curajoasă” sau „eroină” ci de a trata travaliul și nașterea ca pe un eveniment natural. Multe femei consideră că experiența (în ciuda durerii) este extrem de benefică pentru puterea interioară și plină de satisfacții.

Iată 3 principale beneficii ale nașterii naturale, dar și câteva dezavantaje.

  1. Bebelușul va primi mai multe bacterii benefice

Pe măsură ce bebelușul trece prin canalul de naștere, acesta ingerează bacterii care contribuie la sănătatea intestinului și îi stimulează sistemul imunitar. Deși microbiomul unui copil începe să se formeze în uter, nașterea vaginală este o parte destul de importantă a procesului. Unele studii au descoperit că bebelușii născuți prin cezariană (care ratează aceste bacterii) sunt mai susceptibili la probleme de sănătate, cum ar fi alergiile alimentare, astmul, febra fânului și obezitatea instalată mai târziu în viață.

  1. Lichidul din plămânii bebelușului va fi eliminat mai repede

În timp ce bebelușul este în uter, plămânii lui sunt plini de lichid. Modificările hormonale care apar în timpul travaliului favorizează eliminarea lichidului, iar o mare parte din acesta este evacuat pe măsură ce bebelușul trece prin canalul de naștere. Orice lichid rămas va fi absorbit de corpul bebelușului. Când lichidul rămâne în plămâni sau este eliminat prea încet – afecțiune cunoscută sub numele de tahipnee tranzitorie a nou-născutului (TTN) – pot apărea probleme de respirație și ar putea fi necesar administrarea de oxigen suplimentar. Bebelușii născuți prin cezariană prezintă un risc mai mare pentru TTN.

  1. Spitalizarea și timpul de recuperare va fi mai scurt

În mod normal, vei rămâne în spital de la 24 până la 48 de ore după o naștere naturală fără complicații și de la 2 până la 4 zile după o cezariană. În timp ce ar trebui să eviți orice activitate intensă timp de șase săptămâni după nașterea vaginală pentru a permite corpului să se vindece, vei putea totuși îndeplini sarcinile zilnice în doar câteva zile.

Deoarece nașterea prin cezariană reprezintă o intervenție chirurgicală abdominală majoră, recuperarea este mai lungă și mai dificilă. Poate dura de la 6 până la 10 săptămâni pentru ca cicatricea să se vindece complet.

Riscurile nașterii vaginale:

Procesul este mai lung și mai solicitant din punct de vedere fizic pentru mamă.

Poate întinde vaginul cu risc mai mare de ruptură vaginală și de leziuni interne care se pot ameliora uneori printr-o epiziotomie sau cusături.

Există un risc mai mare de incontinență de stres moderată până la severă (controlul urinei) la femeile care au născut vaginal decât cele care au născut prin cezariană (10% față de 5%).

Există o posibilă slăbire a mușchilor inghinali.

Prelevarea şi depozitarea celulelor stem ale copilului tău poate avea loc doar în momentul naşterii acestuia şi poate garanta accesul imediat la o grefă:

  • 100 % histocompatibilă cu copilul, din al cărui sânge ombilico-placentar a fost recoltat
  • 1/4 șansă de histocompatibilitate (100%) pentru fiecare alt copil al aceloraşi părinţi biologici.

Stem Cells Bank este banca de Celule Stem care îți oferă biotehnologie de ultimă generație în procesarea celulelor stem și care a introdus în România sistemul Sepax 2, cel mai performant sistem de procesare la ora actuală. Suntem prezenți pe piața din România din 2010 și până în prezent peste 7000 de familii au ales să stocheze celulele stem la noi.



Completează formularul de mai jos cu numele tău și e-mailul pe care îl utilizezi frecvent, iar acolo vei primi Gratuit un material PDF cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.