În momentul confirmării sarcinii, fiecare viitoare mămică devine preocupată de lucurile pe care are voie să le facă, dar mai ales de lucrurile pe care trebuie să le evite în această perioadă. Alimentația reprezintă un subiect extrem de important, fiind un factor semnificativ în dezvoltarea normală a sarcinii. De aceea, este imperios necesar să cunoști ce anume nu ar trebui să consumi în cele nouă luni de sarcină.
Iată top 5 alimente de evitat în sarcină:
- Pește cu un conținut ridicat de mercur
Mercurul este un element extrem de toxic. În cantități mai mari, poate fi nociv pentru sistemul nervos, sistemul imunitar și rinichi. De asemenea, poate provoca probleme grave în dezvoltarea fătului, cu efecte adverse chiar și în cantități mai mici. Deoarece se găsește în apele mărilor și oceanelor poluate, speciile de peștii pot acumula cantități mari de mercur. Prin urmare, cel mai bine este să evitați peștele cu un conținut ridicat de mercur în timpul sarcinii și alăptării. Astfel, se recomandă a se evita: rechinul, peștele-spadă, macroul, tonul. Cu toate acestea, este important să reții că nu toți peștii au un conținut ridicat de mercur. Păstrăvul de apă dulce, somonul sau codul sunt pești sigur de consumat.
- Peștele puțin gătit sau crud
Consumul de pește puțin gătit sau crud va fi greu pentru viitoarele mămici care adoră sushi-ul, dar este o interdicție importantă. Peștele crud, dar și alte organisme acvatice în special cele de tipul crustaceelor, poate provoca o serie de afecțiuni, precum infecții virale, bacteriene (specii ale genurilor Salmonella și Listeria) sau parazitare. Unele dintre aceste infecții te pot afecta doar la nivelul deshidratării și slăbiciunii generale. Alte infecții pot fi transmise copilului, având consecințe grave sau chiar fatale.
Femeile gravide sunt deosebit de sensibile la infecțiile bacteriene cauzate de Listeria sp.. De fapt, potrivit studiilor, femeile însărcinate sunt de până la 10 ori mai susceptibile de a se infecta cu Listeria sp. decât celelalte persoane. Bacteriile din genul Listeria pot fi transmise copilului prin placentă, chiar dacă mama nu prezintă simptome. Acest lucru poate duce la naștere prematură, avort spontan și alte probleme grave de sănătate. Astfel, se recomandă a se evita peștele crud, în special cel sub formă de sushi!
- Carne slab gătită, crudă și procesată
În același mod ca și în cazul punctul de mai sus, consumul de carne crudă sau slab gătită crește riscul de infectare cu bacterii sau paraziți, dintre care cei mai fecvenți sunt Toxoplasma sp., E. coli, Listeria sp. și Salmonella sp.. Bacteriile pot amenința sănătatea fătului, ducând probabil la naștere prematură sau boli neurologice severe, inclusiv dizabilități intelectuale, orbire și epilepsie.
În timp ce majoritatea bacteriilor se găsesc pe suprafața bucăților întregi de carne, alte pot rămâne în interiorul fibrelor musculare. Carnea tocată, inclusiv chiftelele, carnea pentru burgeri, carnea de porc tocată nu trebuie consumată niciodată crudă sau prea puțin gătită.
- Ouă crude
Ouăle crude pot fi contaminate cu bacteriile din genul Salmonella. Simptomele infecțiilor cu salmonella includ febră, greață, vărsături, crampe stomacale și diaree. Cu toate acestea, în cazuri rare, infecția poate provoca crampe în uter, ducând la naștere prematură sau la naștere de feți morți. Alimentele care conțin în mod obișnuit ouă crude includ: ouă ochiuri, sos olandez, maioneza de casă, sosuri pentru salate de casă, înghețată de casă, glazuri pentru torturi de casă. Majoritatea produselor comerciale care conțin ouă crude sunt fabricate cu ouă pasteurizate și sunt mult mai sigure de consumat. Cu toate acestea, trebuie să citești întotdeauna eticheta pentru a fi sigură.
- Lapte, brânzeturi sau sucuri naturale nepasteurizate
Multe produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, precum laptele degresat, brânza mozzarella și brânza de vaci, pot fi o parte sănătoasă a alimentației. Totuși, orice conține lapte nepasteurizat este de evitat. Aceste produse ar putea conduce la boli de origine alimentară.
Evită brânzeturile moi, cum ar fi brie, feta și brânza mucegăită, cu excepția cazului în care sunt etichetate clar ca fiind pasteurizate sau făcute din lapte pasteurizat. De asemenea, evită să bei suc nepasteurizat.
Sănătatea copilului tău este cea mai importantă. Cum ar fi să i-o poți asigura și după naștere? Acest lucru este posibil prin recoltarea de celule stem la naștere. Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman. Prin diviziune mitotică, ele se pot diferenția în alte tipuri de celule care, la rândul lor, pot forma ţesuturi şi organe în corpul uman. Mai exact, celulele stem pot evolua în celule mature cu caracteristici şi forme specializate cum ar fi celulele sangvine, celule ale sistemului nervos, celule cardiace sau tegumentare.
Consultanții noștri îți stau la dispoziție atât telefonic, cât și pentru a stabili o întâlnire în care să afli mai multe informații despre posibilitățile de recoltare a celulelor stem și despre opțiunile de stocare, în așa fel încât tu să poți lua cea mai sigură decizie fiind informată corect despre aceste aspecte.

