Aici găsești răspunsuri pentru cele mai des întâlnite întrebări pe care le primim de obicei de la viitorii părinți.
Citește în continuare pentru a afla informații importante. În cazul în care ai întrebări care nu se regăsesc aici, la final găsești un formular unde ne poți adresa orice altă întrebare și îți răspundem în cel mai scurt timp posibil.
Da, puteți stoca celulele stem la noi, indiferent unde are loc nașterea. Stem Cells Bank face acum parte din Sistemul Medical MedLife, însă accesul la serviciile noastre nu este restricționat nimănui. Cu toate acestea, toate familiile care stochează celule stem la noi beneficiază de Garanția MedLife – de siguranță, performanță și, foarte important, că vom fi aici pentru voi și în viitor, atunci când celulele stem vor putea face cea mai mare diferență.
Celulele stem pot fi pluripotente sau totipotente. Aceste celule sunt capabile să se diferenţieze şi să se transforme în celule mature sau să se multiplice, ducând astfel la apariţia de noi celule stem, care sunt capabile să se diferenţieze în celule mature, atunci când circumstanţele sunt propice. De exemplu, o celulă stem mezenchimală, care se află în măduva osoasă, se va diferenţia pentru a forma oase, cartilaje, celule adipoase sau musculare în funcţie de factorii care sunt răspunzători pentru diviziunea celulară.
Celulele stem se pot diferenţia în toate tipurile de celule. O celulă stem care se poate diferenţia în toate tipurile de celule este numită celulă totipotentă (celula stem embrionară), iar cea care se poate diferenţia în unele tipuri de celule este numită pluripotentă (celulă stem adultă). Comportamentul celulelor stem depinde de mediul în care se găsesc sau de ţesutul în care se vor stabili.
În corpul uman există mai multe tipuri de celule stem, iar cele care pot fi recoltate la naștere se numesc hematopoietice, deoarece sunt celule pluripotente, cu potențial principal de a se diferenția în celule de sânge. De exemplu, în măduva osoasă reînnoirea celulelor se face constant cu scopul de a se diferenţia în tipuri de celule hematopoietice, în principal în eritrocite şi leucocite, în timp ce în intestin, în condiţii obişnuite, prezenţa acestora rămâne stabilă.
Până în prezent există 80 boli tratabile cu celule stem, majoritatea fiind boli de sânge. La nivel global celulele stem sunt utilizate tot mai des în medicina regenerativă şi în boli precum diabetul de tip-1, în boli neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală. Până în 2018 au fost efectuate peste 700 transplanturi pentru paralizia cerebrală la Universitatea Duke din Arizona, care este renumită pentru contribuții semnificative în domeniul celulelor stem. În Japonia, 50% dintre transplanturi sunt efectuate cu celule din sângele din cordonul ombilical şi nu cu cele din măduva osoasă.
Găsirea unui donator compatibil pentru pacient este foarte dificilă şi uneori, chiar imposibilă. Există şase proteine cu rol esenţial care determină dacă o grefă va fi respinsă sau nu. Din păcate, aceste proteine au între 59 şi 124 de tipuri de celule diferite, deci posibilitatea de a exista o compatibilitate totală cu 6 din 6 proteine identice între un beneficiar şi un donator este extrem de scăzută. Soluţia acestei probleme este stocarea grefei de sânge din cordonul ombilical al copilului. În cazul în care este nevoie de celule stem pentru transplant, Stem Cells Bank va elibera în 48 de ore grefa, iar compatibilitatea în cazul transplantului autolog va fi absolută, de 6/6. În cazul folosirii grefei pentru un al doilea copil cu aceiaşi părinţi biologici există o posibilitate de compatibilitate de 6/6 în timp ce probabilitatea este de 25% (una din patru combinaţii).
Obstetricianul şi moaşa sunt persoanele autorizate şi cu pregătirea specifică necesară pentru a efectua o recoltare de succes. Este important să înmânaţi obstetricianului kitul de colectare Stem Cells Bank înainte de naştere. Procedura este foarte uşoară şi sigură.
Nu există niciun pericol pentru mamă sau copil. După naştere, nou-născutul va fi preluat de neonatolog sau moaşă şi i se va acorda îngrijirea necesară. Ulterior, după spalarea cu ser fiziologic şi pulverizarea unei substanţe dezinfectante, vena ombilicală va fi puncţionată pentru ca sângele să fie colectat. După colectare, kit-ul va fi transportat pentru analiza ulterioară a probei în laboratorul Stem Cells Bank.
Nu există nicio diferenţă. Recoltarea este o procedură foarte simplă şi inofensivă.
Băncile de celule stem trebuie să respecte în totalitate directivele UE 2004/23/CE, 2006/17/CE şi legislaţia românească pentru donarea, recoltarea şi testarea de ţesuturi şi celule umane. Toate băncile de celule stem trebuie să respecte legislaţia şi să testeze prezenţa a cinci virusuri care sunt foarte periculoase şi care pot fi transferate direct de la mamă la copil, existând pericolul de infectare a grefei: HIV, VDRL, CMV, Hepatita B, Hepatita C. În cazul în care unul dintre aceste virusuri este detectat, grefa de sânge nu este depozitată. Nu uita că Stem Cells Bank va returna în totalitate depozitul iniţial în cazul în care grefa nu poate fi stocată.
Stem Cells Bank stochează grefa în două compartimente distincte, oferind accesul separat la fiecare dintre compartimente. În cazul în care grefa urmează să fie folosită pentru un transplant, dubla compartimentare ne oferă posibilitatea de a decriogena doar un compartiment din grefa de sânge, dacă numărul de celule este suficient. Cel de-al doilea compartiment va fi stocat în continuare pentru a putea fi utilizat pentru un alt posibil transplant. În cazul în care grefa este stocată într-un singur compartiment, reutilizarea după decriogenare este imposibilă.
Criteriile calitative: absenţa infecţiilor virale și a fungiilor sau a infecţiilor bacteriene. Criterii cantitative: mai mult de 200 de milioane de leucocite TNC sunt necesare pentru a accepta o grefă şi pentru a continua crioconservarea sa, fără a fi nevoie de nici un acord special în privinţa aceasta. Fiecare grefă este verificată şi îi este măsurat volumul. Cu cât este mai mare volumul, cu atât mai mare este numărul de celule stem din grefa de sânge. În cazul în care numărul de celule este mai mic de 200 milioane, singura posibilitate pentru a fi folosită într-un transplant este multiplicarea celulelor. Ca urmare a cercetărilor din domeniu, credem că multiplicarea celulelor va fi posibilă în viitorul apropiat.
Stem Cells Bank garantează transportul rapid şi în condiţii de sigurantă a grefei în laborator. Stocarea grefei se face în spaţiul de depozitare Stem Cells Bank, în incinta Clinicii MedLife din Timişoara.
Există precedentul unui transplant cu celule stem stocate timp de 11 ani. De asemenea, un studiu recent arată că celulele sunt viabile pentru cel puţin 15 ani. Aceste grefe ar putea fi utilizabile un timp extrem de îndelungat, dar încă nu s-a demonstrat ştiinţific acest lucru.
La aproximativ 2 săptămâni de la naştere veţi primi de la Stem Cells Bank un raport oficial cu informaţiile despre grefa: volumul de sânge recoltat, numărul de celule stocate şi rezultatul testelor bacteriologice şi virusologice.
În cazul în care grefa urmează să fie folosită, Stem Cells Bank va elibera grefa în decurs de 48 de ore şi o va transporta pentru a fi folosită de către pacient. Pentru acest lucru sunt necesare semnăturile ambilor părinţi. Toate procedurile se vor desfăşura sub supravegherea strictă a Agenţiei Naţionale de Transplant, care a acordat acreditarea laboratorului.
Primele date despre stocarea celulelor stem din sângele cordonului ombilical au fost furnizate la începutul anilor 90. La început băncile stocau toată unitatea de sânge din cordonul ombilical. Această metodă de stocare era ieftină, nu presupunea dotarea complexă a laboratorului şi necesita efort şi expertiză minime. Tehnica a fost folosită până în momentul în care abordarea modernă a sugerat izolarea celulelor nucleate. Diferenţa faţă de tehnica veche constă în separarea plasmei şi a eritrocitelor de produsul final ce urmează a fi stocat, şi anume celule nucleate, din care fac parte şi celulele stem.
Această metodă presupune folosirea de tehnici de procesare şi stocare moderne, costisitoare comparativ cu tehnica iniţială. Prima problemă care apare la stocarea întregii unităţi de sânge ombilical este hemoglobina rezultată în urma fracţionării eritrocitelor în timpul procesului de crioprezervare. Deşi există studii care sugerează faptul că procedura de eliminare a hemoglobinei în cadrul stocării de celule stem din sângele ombilical nu este obligatorie, nu există informaţii ştiinţifice care să confirme faptul că eliminarea hemoglobinei poate fi omisă.
A doua problemă se referă la posibilele reacţii ale pacientului din cauza incompatibilităţii sistemului ABO/Rh al donatorului. Mai precis, chiar şi în cazul în care transplantul de celule stem are loc între doi fraţi, donatorul şi receptorul pot fi histocompatibili chiar dacă nu au aceeaşi grupă sanguină. Dacă celulele roşii nu au fost înlăturate înainte de crioprezervare, posibilele reacţii pot afecta reuşita transplantului şi sănătatea pacientului.
Stem Cells Bank foloseşte tehnologia de ultimă oră în procesarea celulelor stem prin Biosafe Sepax® 2. Sistemul Sepax 2 întrece orice altă tehnică de procesare a sângelui din cordonul ombilical pentru că obţine cele mai bune rezultate pentru fiecare probă de sânge.
Sângele de la nivelul cordonului ombilical trebuie stocat la temperaturi scăzute de sub -100°C pentru ca integritatea celulară să fie asigurată. Până de curând, singura opţiune de a putea obţine această temperatură era stocarea în azot lichid. Alternativa stocării în azot lichid este folosirea echipamentelor speciale care creează vapori de azot lichid şi întreţin o temperatură de aproximativ -190°C.
Această tehnică elimină o problemă semnificativă a depozitării cu azot lichid: Azotul lichid pluteşte printre probele stocate şi creşte riscul contaminării încrucişate. Acest risc este eliminat dacă stocarea are loc în vapori de azot.
La Stem Cells Bank stocarea se efectuază în aparate cu siguranță adițională, chiar și în cazuri extreme. Mai precis, aparatele noastre de stocare sunt dotate cu un sistem de menținere a temperaturii optime chiar și în cazuri extrem de puțin probabile de înterupere de alimentare cu azot lichid timp de trei săptămâni. Astfel, îți oferim siguranța suplimentară că celulele stem vor fi stocate în condiții bune chiar și în cazuri extreme (cum ar fi un cutremur, de exemplu).
Stem Cells Bank a obţinut acreditarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Ministerului Sănătăţii. Această acreditare are la bază legislaţia naţională şi directivele Comisiei Europene privitoare la operarea băncilor de ţesuturi şi celule. Aceste directive cuprind specificaţii stricte în ceea ce priveşte construcţia şi funcţionarea de zi cu zi a băncii. Viitorii părinţi pot fi încrezători în faptul că Stem Cells Bank funcţionează după un sistem de asigurare a calităţii foarte strict.
Completează câmpul de mai jos cu întrebarea ta și revenim cu un răspuns în cel mai scurt timp posibil.