Cercetare - viitorul celulelor stem

Cercetătorii cred că celulele stem recoltate din sângele cordonului
ombilical reprezintă viitorul medicinei, o medicină personalizată în care
pacientul este tratat cu propriile celule stem recoltate la naștere.
Viitorul în acest domeniu de cercetare este unul promițător, viitoarele
generații putând fi tratate de boli precum paralizie cerebrală,

leucemie sau Alzheimer cu ajutorul celulelor stem.

Pentru o mai bună înțelegere a evoluției celulelor stem, mai jos îți prezentăm un scurt istoric al acestora.

1983 – Pentru prima oara apare alternativa folosirii celulelor stem recoltte din țesutul cordonului ombilical pentru transplant. Această alternativă a fost propusă de Dr. Hal Broxmeyer și colegii săi.

1985 – Celule stem care pot fi folosite la transplant sunt descoperite în sângele din cordonul ombilical confirmând alternativa propusă de Dr. Broxmeyer.

1988 – Primul transplant de celule stem este reușit. Pacientul în vârstă de 5 ani suferea de Anemia Fanconi, iar donatorul a fost sora lui mai mică. Celulele stem recoltate la naștere din țesutul ombilical al surorii lui s-a dovedit compatibil, iar astăzi, pacientul are 35 de ani, este căsătorit, este părinte și duce o viață perfect normală.

1992 – Prim bancă de celule stem se deschide la New York (New York Blood Center), cu suport din partea National Institutes of Health și în prezent stochează peste 60 000 de grefe.

1993 – Primul transplant reușit cu celule provenite de la un donator care nu este înrudit cu pacientul. Sângele donatorului anonim folosit la transplant a provenit chiar de la New York Blood Center. Pacientul în vârstă de 2 ani suferea de leucemie.

1995 – Primul transplant reușit la adulți care suferă de leucemie.

1997 – Primul transplant ”extins” cu sânge din cordonul ombilical. Pacientul în vârstă de 46 de ani a primit un transplant cu celule crescute în laborator.

1998 – La 10 ani după primul transplant reușit National Marrow Donor Program propune un program și este realizat primul transplant care vindecă sickle cells anemia.

2000 – Testarea genetică pre transplant este folosită. Acest proces verifică similaritatea genetică pentru a asigura o compatibilitate perfectă.

2004 – În America este finanțat de către Congresul Statelor Unite un Program Național prin care devenea obligatoriu ca femeilor care urmau să nască să li se ofere posibilitatea de a stoca sângele din cordonul ombilical. Între timp se realizează două transplanturi la doi pacienți copii cu propriile celule stem pentru a vindeca o tumoare malignă pe creier, respectiv leucemie acută.

2009 – În lume s-au realizat cu succes peste 20 000 de transplanturi. Se efectuează primul transplant de celule stem din sangele ombilicoplacentar din România la spitalul de copii Louis Țurcanu din Timișoara

2010 – Stem Cells Bank deschide cea mai modernă bancă de celule stem din România la momentul respectiv și aduce tehnologia de stocare Sepax 2®, cea mai performantă aparatură din domeniu.

2012 – Transplantul sângelui din cordonul ombilical se dovedește un tratament foarte eficient pentru paralizie cerebrală, este folosit în tratamentele pentru copiii cu autism și ajută la refacerea sistemului imunitar în doar 2 săptămâni. Cercetătorii descoperă o modalitate de a multiplica celulele stem recoltate din sângele din cordonul ombilical de 30 de ori și beneficiile continuă să crească.

2015 – S-au efectuat la nivel mondial peste 45.000 de transplanturi

2016 – Cercetătorii continuă să descopere noi tratamente cu celule stem. Peste 80 de boli tratabile cu celulele stem din țesutul cordonului ombilical. Stem Cells Bank devine parte a Sistemului privat de sănătate MedLife, lider de piață în România.

2017 – Cercetătorii de la facultatea Duke anunță extinderea studiilor clinice și la boli din spectrul autismului.

STEM CELLS BANK

Pionerii care salveaza vietii:
Universitatea Duke si celule stem

Cercetarea pentru extinderea folosirii celulelor stem la un număr din ce în ce mai mare de afecțiuni este intensă la nivel mondial, reprezentând cel mai promițător domeniu al medicinei.


Multe studii s-au concentrat asupra posibilității
de a trata afecțiuni neurodegenerative folosind celule stem recoltate la naștere. Mai jos prezentăm de unde
a pornit acest efort și cui se datorează deschiderea acestui traseu extrem de important pentru milioane
de pacienți.

Medicii de la Universitatea Duke (Carolina de nord, SUA) au observat că acei copii care sunt tratați cu celule stem pentru afecțiuni metabolice, au beneficiat și de un efect reparativ a neuronilor. În urma cercetării preclinice adiționale la animale s-a confirmat ca celulele stem pot acționa la nivelul creierului, pentru a repara daune cauzate de hypoxie sau alte condiții.

Astfel, în iunie 2010 s-a anunțat primul studiu clinic pentru copii cu paralizie cerebrală, folosind celule proprii recoltate la naștere, dr Joanne Kurtzberg fiind liderul știintific al studiului. Deja din prima perioadă a studiului au apărut cazuri în care copiii cu forme severe de paralizie cerebrală, au avut o îmbunătățire radicală a stării lor.

În 2014, Duke a anunțat un plan ambițios de a investi
în total 41 de milioane de dolari în extinderea studiilor către alte afecțiuni neurologice precum autism și atac cerebral. Tot în 2014 Duke a primit finanțare privată
de 14 milioane de dolari pentru primii ani ai acestui plan. Dr. Joanne Kurtzberg a subliniat nevoia de a efectua studii pe scară largă și cu aspecte calitative deosebite (monitorizarea pacienților pe termen lung, eliminarea efectului placebo etc) pentru a investiga
în mod complet și responsabil eficiența tratamentelor. O persoană cheie care s-a alăturat doamnei dr Kurtzberg este dr Geraldine Dawson, care deține
o experiență deosebita în afecțiuni din spectrul autismului.

În octombrie 2017 Duke a anunțat primul studiu pentru diverse afecțiuni ale creierului precum autismul, folosind nu numai celule stem proprii dar și cele provenite de la frații compatibili ai pacienților.
Scopul acestui studiu este de a permite acces la acest tratament mai multor copii, care nu au fost eligibili pentru celelalte studii desfășurate până în prezent.
Este impresionant faptul că peste 700 de pacienți au primit deja infuzii cu celule stem, în cadrul Universității Duke.
Între timp, din ce în ce mai multe instituții la nivel mondial s-au alăturat Universității Duke, iar în prezent există peste 15 studii similare la nivel mondial care se află în desfășurare sau în stadiul de pregătire.

Drumul pentru a definitiva rezultatele studiilor este încă lung, dar ne putem simți norocoși că printre noi se află pionieri care sunt dispuși să exploreze noile posibilități pentru pacienți fără alte opțiuni de tratament.
Dr Joanne Kurtzeberg și echipa Universității Duke este un exemplu excelent de pionierat care poate duce
la îmbunătățirea vieții pentru milioane de pacienți.