Informații despre celulele stem

Aici găsești informații de bază despre celulele stem. Te invităm să le parcurgi cu atenție, cu siguranță îți vor fi de folos.Dar dacă dorești informații mai detaliate sau răspunsuri personalizate, te încurajăm să te întâlnești cu un consultant Stem Cells Bank care îți va răspunde cu amabilitate. Este gratuit și nu ai nicio obligație față de noi.

Aici poți solicita o întâlnire gratuită cu un consultant Stem Cells Bank.

STEM CELLS BANK

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman. Prin diviziune mitotică, ele se pot dezvolta în alte tipuri de celule care, la rândul lor, pot forma ţesuturi şi organe în corpul uman. Mai exact, celulele stem pot evolua în celule mature cu caracteristici şi forme specializate cum ar fi celulele din sânge, celule ale sistemului nervos, celule pentru inimă sau piele.

Celulele stem sunt situate în diferite părţi ale corpului uman. Timp de decenii, măduva osoasă a fost singura sursă de celule stem hematopoietice folosite pentru transplanturi. De atunci, au fost utilizate şi alte surse de celule stem din corpul uman, cum ar fi sângele periferic. Însă pasul crucial în cercetarea biotehnologiei a fost depistarea de celule stem în sângele care rămâne în cordonul ombilical şi placentă după naştere. Sângele ombilicoplacentar este o sursă unică de celule stem hematopoietice şi poate fi stocat doar în momentul naşterii pentru o utilizare în viitor.

STEM CELLS BANK

Sângele ombilicoplacentar:
o sursă bogată de celule stem hematopoietice

La sfârşitul anilor ’80, sângele ombilicoplacentar a fost recunoscut ca sursă importantă de celule stem hematopoietice (HSCs). Acestea se împart în celule ale sistemului imunitar şi celule din sânge, care au rolul de a reînnoi constant populaţia globulelor roşii, respectiv a limfocitelor. În 1988 s-a efectuat primul transplant de celule stem hematopoietice din sângele ombilicoplacentar. Celulele fuseseră prelevate la naşterea unei fetiţe şi utilizate pentru afecţiunea fratelui acesteia în vârstă de 5 ani, diagnosticat cu anemie Fanconi. Transplantul s-a dovedit a fi de succes.
De atunci*, s-au efectuat mai mult de 45.000 de transplanturi autologe şi heterologe de celule stem din cordon. Celulele stem din cordonul ombilical se diferenţiază net de celulele stem embrionare. Prelevarea de celule stem nu presupune o intervenţie complicată. Cordonul este îndepărtat după naştere, iar sângele recoltat din cordon este stocat şi procesat.
STEM CELLS BANK

Este important de ştiut că celulele stem prelevate la naşterea unui copil sunt preferabile celor din măduva osoasă pentru că:

  • Nu se pune problema îmbătrânirii sau expunerii celulelor la radiaţii şi/sau viruşi.
  • Au o capacitate mai mare de a prolifera şi regenera celulele.
  • Situaţiile în care grefa este respinsă sunt mai puţin frecvente.
  • Procedura de colectare a sângelui este simplă, sigură şi nedureroasă.

STEM CELLS BANK

Studiu comparativ pentru vindecarea timp de 5 ani
(sânge placentar vs măduvă osoasă)
(grefe compatibile 100%)

STEM CELLS BANK

Biotehnologia criogenică. Depozitarea celulelor stem.

Stocarea celulelor stem constă în depozitarea în stare criogenică a unei potenţiale grefe, pentru a putea fi folosită de familie atunci când va fi nevoie. În situaţiile în care un pacient are nevoie de o grefă salvatoare, alocarea acesteia de către instituţiile medicale este foarte greu de realizat sau, uneori, imposibilă. În plus, problemele de histocompatibilitate îngreunează procesul. Depozitarea privată rezolvă problema de compatibilitate a ţesuturilor şi pe cea legată de disponibilitatea grefei în timp util. În plus, doar familia are dreptul legal exclusiv de a retrage celulele stem recoltate de la nou-născut.

Prelevarea şi depozitarea celulelor stem ale copilului tău poate avea loc doar în momentul naşterii acestuia şi poate garanta accesul imediat la o grefă:

– 100 % histocompatibilă cu copilul, din al cărui sânge ombilicoplacentar a fost colectat
– 1/4 șansă de histocompatibilitate 100%, pentru fiecare alt copil cu aceeaşi părinţi biologici.

Celulele stem ale nou-născutului reprezintă grefa ideală pentru majoritatea cazurilor. Este un fapt cunoscut că sângele placentar a fost deja utilizat în 45.000 de cazuri de transplant. Mai mult, există studii clinice specifice care demonstrează că sângele placentar, în comparaţie cu măduva osoasă, este cel puţin la fel de eficace şi chiar superior în unele cazuri. Mai exact, s-au observat următoarele:

  • Procentaje mai mici de respingere a grefei, datorită situaţiei în care celulele imune ale grefei atacă boala.
  • Eficacitate, chiar dacă potrivirea între donator şi primitor nu este completă, în comparaţie cu celulele stem prelevate din măduva osoasă.

Informaţiile prezentate mai sus au fost confirmate de un studiu prezentat la Al cincilea Congres Mondial pentru transplant de sânge ombilicoplacentar, care a avut loc în Los Angeles. În cadrul congresului sângele placentar a fost recunoscut pentru prima dată ca fiind prima abordare terapeutică pentru pacienţii bolnavi de leucemie acută în vârstă de până la 16 ani, indiferent de existenţa unui donator de măduvă histocompatibil. Procentual, rata supravieţuirii în decurs de 5 ani după transplant a fost cu 22% mai ridicată în cazul utilizării celulelor stem din sânge ombilicoplacentar, în comparaţie cu celulele din măduvă.

STEM CELLS BANK

Solicită o întâlnire gratuită cu un consultant Stem Cells Bank pentru a afla mai multe detalii despre cum celulele stem oferă o siguranță în plus pentru sănătatea copilului tău.posibil.