Aici poți solicita o întâlnire gratuită cu un consultant Stem Cells Bank.
STEM CELLS BANK
Celulele stem sunt celulele „primordiale” ale organismului uman. Prin diviziune mitotică, ele se pot dezvolta în alte tipuri de celule care, la rândul lor, pot forma ţesuturi şi organe în corpul uman. Mai exact, celulele stem pot evolua în celule mature cu caracteristici şi forme specializate cum ar fi celulele din sânge, celule ale sistemului nervos, celule pentru inimă sau piele.
Celulele stem sunt situate în diferite părţi ale corpului uman. Timp de decenii, măduva osoasă a fost singura sursă de celule stem hematopoietice folosite pentru transplanturi. De atunci, au fost utilizate şi alte surse de celule stem din corpul uman, cum ar fi sângele periferic. Însă pasul crucial în cercetarea biotehnologiei a fost depistarea de celule stem în sângele care rămâne în cordonul ombilical şi placentă după naştere. Sângele ombilicoplacentar este o sursă unică de celule stem hematopoietice şi poate fi stocat doar în momentul naşterii pentru o utilizare în viitor.
STEM CELLS BANK
STEM CELLS BANK
Stocarea celulelor stem constă în depozitarea în stare criogenică a unei potenţiale grefe, pentru a putea fi folosită de familie atunci când va fi nevoie. În situaţiile în care un pacient are nevoie de o grefă salvatoare, alocarea acesteia de către instituţiile medicale este foarte greu de realizat sau, uneori, imposibilă. În plus, problemele de histocompatibilitate îngreunează procesul. Depozitarea privată rezolvă problema de compatibilitate a ţesuturilor şi pe cea legată de disponibilitatea grefei în timp util. În plus, doar familia are dreptul legal exclusiv de a retrage celulele stem recoltate de la nou-născut.
Prelevarea şi depozitarea celulelor stem ale copilului tău poate avea loc doar în momentul naşterii acestuia şi poate garanta accesul imediat la o grefă:
– 100 % histocompatibilă cu copilul, din al cărui sânge ombilicoplacentar a fost colectat
– 1/4 șansă de histocompatibilitate 100%, pentru fiecare alt copil cu aceeaşi părinţi biologici.
Celulele stem ale nou-născutului reprezintă grefa ideală pentru majoritatea cazurilor. Este un fapt cunoscut că sângele placentar a fost deja utilizat în 45.000 de cazuri de transplant. Mai mult, există studii clinice specifice care demonstrează că sângele placentar, în comparaţie cu măduva osoasă, este cel puţin la fel de eficace şi chiar superior în unele cazuri. Mai exact, s-au observat următoarele:
Informaţiile prezentate mai sus au fost confirmate de un studiu prezentat la Al cincilea Congres Mondial pentru transplant de sânge ombilicoplacentar, care a avut loc în Los Angeles. În cadrul congresului sângele placentar a fost recunoscut pentru prima dată ca fiind prima abordare terapeutică pentru pacienţii bolnavi de leucemie acută în vârstă de până la 16 ani, indiferent de existenţa unui donator de măduvă histocompatibil. Procentual, rata supravieţuirii în decurs de 5 ani după transplant a fost cu 22% mai ridicată în cazul utilizării celulelor stem din sânge ombilicoplacentar, în comparaţie cu celulele din măduvă.